Bernardo Garrigós, el cronista de Xixona que conta la història en el balcó de sa casa

El també tècnic de Cultura de l’Ajuntament i membre de la banda de música El Trabajo va iniciar el passat 1 d’abril una nova secció titolada ‘La Història de Xixona al balcó’, on comenta quasi a diari edificis i fets rel-lacionats que veu des del balcó on viu per tal d’impartir coneixements en temps d’obligat confinament

 

Bernardo Garrigós Sirvent, cronista oficial de la ciutat de Xixona, en el balcó de sa casa fent un video sobre la història del poble./FOTO MADE IN JIJONA

Bernardo Garrigós Sirvent, cronista oficial de la ciutat de Xixona, en el balcó de sa casa fent un video sobre la història del poble./FOTO MADE IN JIJONA

Va començar el seu serial amb l’explicació història i geografia del cabeç de Santa Bàrbera, un punt estratègic que sempre ha permés el control des de la zona de costa cap l’interior, o siga, cap a Xixona i la Carrasqueta. Per allí va passar la civilització íbera, segons el cronista oficial de Xixona, el qual explica al seu primer video que «esta és la millor forma de passar esta guerra, jo em quede a casa».

Tercer entrega de la Història de Xixona al balcò. Hui parlem dels materials ibèrics el poblat del cabés de Santa Bàrbera de Xixona. #JoEnQuedeAcasa; #QuedatACasa

Gepostet von Cronista XIxona am Samstag, 4. April 2020

 

El segon video li’l dedica a la situació del poblat ibèric del cabés de Santa Bàrbera. Este poblat va tenir lloc fa uns 2.200 anys i no resta gens perquè possiblement es van emprar i aprofitar les pedres en l’abancalament de la zona al segle XVIII.

El tercer capítol se centra en explicar els materials trobats a la zona del poblat Santa Bàrbera, en el cabés del mateix nom. I en una quarta entrega ens parla de la història de la construcció d’un nou escorxador municipal en Xixona, l’any 1964. «A principis de l’any 1960 les instalacions de l’escorxador havien quedat antiquades i obsoletes. Havia estat construit l’any 1900 en una zona al nord del casc urbà, junt a l’antic camí d’Alcoi, una zona ventilada i allunyada de vivendes», explica Bernardo Garrigós, el qual acompanya cadascú dels seus videos amb interessants articles descriptius i hitòrics al seu blog personal bgarrigos07.wordpress.com.

En la seva quarta entrega videogràfica ens conta molt resumidament la història de l’empresa Vicente Sanchis Mira SA, que va ser el germen de l’actual grup Sanchis Mira-Antiu Xixona http://www.antiuxixona.com, proveïdor de torrons i xocolata del gegant de la distribució alimentària en Espanya, Mercadona.

El cronista porta des de que es va iniciar el confinament quasi total en Espanya  publicant altres interessants articles sobre la història de Xixona, com ara sobre la distribució d’aigua potable o els forns de pà xixonencs durante els últims segles.

Bernardo Garrigós tocant la tuba en el balcó de sa casa el passat 19 de març, dia de Sant Josep.

Bernardo Garrigós tocant la tuba en el balcó de sa casa el passat 19 de març, dia de Sant Josep.

 

Fins i tot hi va participar en el seu balcó en la denominada ‘festa dels balcons’ que va inspirar l’humorista de la televisió autonòmica ÀPunt i que se celebrà el passat 19 de març, festivitat de Sant Josep, amb l’interpretació de dos peces clau de la festa al País Valencià: Paquito El Chocolatero i Amparito Roca.

Hui, Dijous Sant d’aquest atribolat 2020, ha fet un xicotet perèntesi en la Història de Xixona al balcó per tal de parlar de la Setmana Santa, en concret hui sobre el momument de la Setmana Santa en al-lusió a la capella o altar on es reserva la segona hòstia consagrada en la Misa in Coena Domini de Dijous Sant fins la celebració de la mort del Senyor Divendres Sant, que és quan s’administra. Un fet que Garrigós explica com a unió entre l’Eucaristia i la Creu.

La vida es corta, pero dulce! La vida és curta, però dolça!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *