La segon tinent d’alcalde i regidora d’Obres Públiques (fins agost en què es va tancar el pacte PSOE-C’s també d’Urbanisme) és la persona que més a prop coneix la realitat de la vila vella de Xixona, on confia que, gràcies al milió d’euros en subvencions del Govern d’Espanya y del Consell, es puguen executar importants projectes urbans i socials que potencien encara més l’atractiu turístic de la zona alta del poble dolç
«Un gran treball que al final ha tingut la seua recompensa». Així defineix la segon tinent d’alcalde i veterana regidora socialista de Xixona, Maria Teresa Carbonell, el recent anunci d’ajudes molt importants per part del Govern central i del Consell de la Generalitat Valenciana per a iniciar una vertadera regeneració del nucli antic de Xixona, una sort de villa vella que és en si mateix una bella destinació turística i que podria ser-ho molt més.
Tant a les xarxes socials com en declaracions al blog Made in Jijona a la porta de la Casa Consistorial, Carbonell, que és potser la persona que més a prop coneix la realitat de la trama urbana de Xixona, destaca que «portem des de l’any 2016 treballant en aquest projecte, perquè recuperar el nostre Nucli històric es molt important; dinamitzar-lo i fer-lo atractiu per viure en ell ha sigut sempre un objetiu prioritari per a l’equip de govern».
I afegeix una reflexió que potser bàsica en este projecte, el qual és col-lectiu: «Pero es molt important que aniguem de la mà tant propietaris com ajuntament, l’un sense l’altre no podem fer res».
Es referix al gran nombre de cases e immobles en estat de ruïna o, al menys, en estat de baix o molt baixa conservació per part dels seus propietaris, siguen persones particulars o entitats financeres. Estes últimes són, sesgons la regidora, «les que més problemes ens estan donant».
Destaca que en les dos zones que encara no estan l’empedrades, s’actuarà abans, és a dir, al voltant dels carrers Colomers i Sant Antoni.
El projecte té, però, molta més envergadura i a més llarg termini, segons s’ha establert en una sèrie de tallers en els quals ha pogut participar la ciutadania. Així, cita l’apertura de vial en el carrer Hort de Joanet, que és històricamente un carrer tancat i la creació en diverses zones de xicotets parcs, aparcaments per a turismes i la creació de cases d’arrendament per a jóvens en sòls o immobles que actualment són de propietat municipal.
El Nucli Antic de Xixona rebrà ajudes per valor de més d’un milió d’euros en els pròxims quatre anys per a escometre millores urbanístiques i revitalitzar-ho.
1,7 milions d’euros fins a 2024 o ajudes de fins al 95% per a reformar vivendes
D’esta manera, l’Ajuntament invertirà 1,7 milions fins a 2024 a través del «Programa de foment de la regeneració i renovació urbana i rural», contemplant millores en les infraestructures i ajudes de fins al 95% per a la reforma de vivendes de la zona històrica, on un dels grans problemes és el mal estat i abandó de moltes de les cases.
La proposta de Xixona per al desenrotllament d’Una Àrea de Regeneració i Renovació Urbana i Rural (ARRUR) ha rebut la major puntuació en la convocatòria de 2020 d’ajudes del Pla Estatal de Vivenda impulsat per la Generalitat, la qual cosa ha significat l’obtenció de més de 1.000.000 d’euros per al municipi, a invertir en la rehabilitació i regeneració urbana del seu Nucli Antic entre 2020 i 2024, segons la resolució publicada en el Diari Oficial.
El Govern central aportarà 742.240 euros i la Generalitat 290.519,60, la qual cosa sumen 1.032.759,60 euros. I a esta quantitat cal afegir l’aportació de 645.602,42 euros per part de l’Ajuntament, la qual cosa permetrà aconseguir una inversió total de 1.678.362,02 euros. I el ple va aprovar el compromís per a esta aportació municipal en el Ple de finals de novembre per unanimitat.
Antiga escola de ceràmica
El pla inclou la rehabilitació de totes les vivendes privades compromeses en este programa, 22 cases que rebran entre el 50 i el 95% del cost de les obres. I a més es procedirà a la millora de l’entorn urbà del carrer Colomers. El Consistori contempla la rehabilitació d’alguns edificis de titularitat pública com l’antiga escola de ceràmica, que es pretén reconvertir en vivenda social, i altres immobles com l’ubicat en el carrer de La Vila 8 -propietat de la Generalitat- on es poden construir fins a quatre vivendes per a jóvens i dos locals comercials per a la instal·lació de comerços o oficines d’atenció al ciutadà.
L’Ajuntament aprofitarà esta oportunitat per a realitzar també accions d’integració dels espais públics pendents d’executar en solars i edificis en ruïna amb la finalitat d’ampliar l’espai, generar aparcaments per a residents i augmentar la superfície comercial per a dinamitzar l’activitat en el nucli antic.
Vila Vella Xixona (4): un lloc que enamora i desenamora alhora
Deja una respuesta