L’entorn del riu Montnegre té en les aus el grup de vertebrats més destacat, no solament per la singularitat d’alguns dels ocells que s’hi troben, sinó també per l’extensa varietat/El protagonista principal de l’avifauna és el pinsà trompeter
Ho conten Daniel Ferràndez CAstelló i Germán M. López Iborra, tots dos de la Universitat d’Alacant, en l’interessant llibre Montnegre: Un riu, un territori, un paisatge, publicat el passat desembre pel Servei de Publicacions de la Universitat d’Alacant i coordinat per Jorge Payà i Assumpció Brotons.
Relaten que el riu de Montnegre és, juntament amb el riu de la Torre, el principal eix fluvial de les comarques centrals de la província d’Alacant. Els seus notables valors ambientals, paisagístics i culturals han portat a declarar diferents categories de protecció al llarg del seu recorregut, la més important de les quals és la de ZEPA (zona d’especial protecció per a les aus, una directiva de protecció europea per a les aus, una directiva de protecció europea per als ocells), que comprén justament el tram mitjà del riu entre el pantà i la unió amb el riu de la Torre, juntament amb les zones adjacents en els dos marges del riu.
Els autors de l’article ‘La fauna vertebrada’ del llibre Montnegre perlen de que la zona alberga poblacions nidificants de trezte espècies d’ocells inclosos en la directiva 79/409 de la UE.
«De totes aquestes, sense cap de dubte el protagonista principal de l’avifauna del Montnegre és el pinsà trompeter, un passeriforme de distribució principalmente africana que a Europa es reprodueix al sud-est de la península ibèrica. A Alacant nidifica almenys des de l’any 2000 en l’àrea de Montnegre, encara que probablement la seua presència es remunta a anys arrere».
Deja una respuesta