Climent obri el II Cicle Formatiu sobre Economia Sostenible i Responsabilitat Social aplicada a Pimes

  • El 7 de març entra en vigor el decret que regula la responsabilitat social de les entitats valencianes

  • El decret contempla elements com el Registre d’Entitats Valencianes Socialment Responsables i la memòria de responsabilitat social

El conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha inaugurat a Paterna el II Cicle Formatiu sobre Economia Sostenible i Responsabilitat Social aplicada a Pimes, que organitza la Conselleria (mitjançant un conveni adscrit a la Direcció General d’Economia Sostenible) i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.

Climent ha recordat en l’obertura d’aquest cicle que el pròxim 7 de març «entrarà en vigor el Decret que regula la responsabilitat social de les entitats valencianes amb el qual es vol ajudar a la transformació del model econòmic valencià i als seus sistemes productius cap a un model més just i sostenible».

El titular d’Economia ha avançat que els elements principals del nou Decret són el Registre d’Entitats Valencianes Socialment Responsables, la memòria de responsabilitat social, l’autoavaluació i l’informe d’auditoria social.

A més, ha ressaltat que «les entitats i empreses valencianes socialment responsables hauran d’haver adoptat en la seua gestió la integració voluntària de principis i valors que es corresponen amb aspectes ètics, socials i laborals, mediambientals i de R+D+I».

El Cicle Formatiu sobre Economia Circular i Responsabilitat Social aplicada a Pimes té dues parts: la primera d’elles està basada en formació sobre sostenibilitat (normatives, metodologies, etc.), així com difusió del Registre d’Entitats Valencianes Socialment Responsables i comptarà amb sessions en Paterna, Oriola, Benicarló i Benidorm.

La segona part se centrarà en les bones pràctiques en la implantació de la sostenibilitat i responsabilitat social en l’àmbit empresarial públic i privat: el paper de les finances i el sector assegurador, de les pimes i dels agents socials des d’una perspectiva de sostenibilitat. Les sessions se celebraran a Bunyol, la Vall d’Uixó i Alcoi.

Objectiu genèric

La sostenibilitat, des del vessant social, ambiental i econòmica, com a objectiu central de l’economia, tant en el marc empresarial com en l’àmbit municipal, i el seu reconeixement i integració en la seua estructura organitzativa i els protocols de prestació de serveis, ha de tindre una planificació clara, vertebradora i transversal, particularment en el marc polifuncional i multidisciplinari d’un ajuntament.

El primer cicle formatiu en economia sostenible i responsabilitat social va facilitar l’assentament dels conceptes de la sostenibilitat, des del vessant social, ambiental i econòmica, com a finalitat central de l’economia.

L’objectiu genèric d’aquest segon cicle formatiu que aquest matí ha inaugurat el conseller, és també, a través de la formació, donar resposta, suport, acompanyament i eines a les entitats locals i al sector de les pimes a fi de facilitar i disposar:

  • D’un sistema de treball, capar d’ajustar el seu model econòmic, el seu model productiu, i el seu model social a les necessitats i reptes de la nova economia que se’ns demanda i, donar un major rendiment als recursos i valors en les seues relacions internes i amb el seu entorn empresarial i en la societat on s’assentisca.
  • El compliment obligatori de la legislació nacional i internacional en l’àmbit social, laboral, mediambiental i de drets humans, com per exemple l’elaboració de l’Estat d’Informació no Financera (EINF) i, la Memòria de sostenibilitat. També el coneixement i anàlisi de la legislació valenciana en matèria de foment de la responsabilitat social.

En definitiva, es tracta de donar resposta qualificada a la necessitat de conèixer un procés, el més estàndard possible, que permeta integrar els procediments d’informació, diàleg, disseny, gestió i informe i avaluació i amb això establir un full de ruta perquè l’organització contribuïsca al desenvolupament sostenible i al compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a través de la seua estratègia de responsabilitat social i la sostenibilitat, en particular aplicada a les pimes i persones autònomes en l’àmbit de la Comunitat Valenciana.

Objectius específics

Els objectius específics que es pretén complir se centren en:

  • Assentar principis sobre la importància del paper de les institucions en la promoció de l’economia sostenible i en l’aplicació de l’Agenda 2030 en la Comunitat Valenciana.
  • Conèixer el context legal, econòmic i territorial que substancia la implantació de l’economia sostenible i les metodologies en el marc de la informació sobre sostenibilitat.
  • Formar-se en l’elaboració de memòries de sostenibilitat i en la inscripció en el Registre d’Entitats Valencianes Socialment Responsables.
  • Analitzar la sostenibilitat i responsabilitat social en l’empresa valenciana, així com els plantejaments i propostes dels agents socials.
  • Aprendre dels casos d’èxit en la implantació del reporting de sostenibilitat en pimes valencianes, així com el paper de les finances en l’aplicació de la sostenibilitat en l’empresa.
  • Obrir un fòrum de diàleg i debat amb tots els sectors implicats en la implementació de l’economia sostenible en la realitat territorial valenciana, també mitjançant la figura dels Pactes i Acords Territorials per l’Ocupació.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *