Compromís presenta una esmena per a excloure l’orxata de la pujada de l’IVA de begudes amb sucre

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha demanat que se substituïsca el terme «sucs» pel de «nèctars de fruita», ja que la formació valencianista considera que la redacció pot generar «confusions importants»

Mulet ha aclarit que un suc mai conté sucre afegit i que cal modificar el text legislatiu per a evitar interpretacions que perjudiquen el sector.
El representant de la coalició ha subratllat que l’impost al sucre no és una mesura recaptatòria, sinó que ha de desincentivar el consum de sucre que «provoque obesitat i tota mena de malalties».
Així doncs, el senador considera que no s’han d’incloure en aquesta categoria els sucs als quals no s’ha afegit sucre al natural de la fruita.
Qui consumeix orxata és conscient de la important aportació calòrica que té, però que no es pot equiparar a refrescos gens saludables
Mulet també ha demanat que s’excloga de la pujada de l’IVA l’orxata, perquè es tracta d’un producte tradicional que «per normativa de la denominació» ha de tindre un 10% de sucre en la composició.
El portaveu de Compromís ha posat l’accent en el fet que si la beguda no conté sucre, deixa de ser orxata, la qual cosa «en dificultarà molt la comercialització». El senador ha afirmat que qui consumeix orxata és conscient de la important aportació calòrica que té, però que «no es pot equiparar a refrescos gens saludables».

Què són sucs i quins nèctars?

Categories de producte
Atesa l’actual legislació, es diferencien diverses categories de productes englobats com a sucs i productes similars.

  • Suc de fruita: Es tracta del suc espremut que s’obté de les parts comestibles de les fruites sanes i madures. Una vegada s’esprem passa per un procés tèrmic que permet conservar les seues propietats organolèptiques i nutricionals. Els sucres afegits no estan permesos per la llei. El suc de fruita és fruita espremuda 100% sense sucres afegits.
  • Suc de fruita a partir de concentrat: Producte obtingut a partir d’un suc concentrat, restituint-li l’aigua extreta en el seu procés de concentració. De nou, els sucres afegits no estan permesos per la llei.
  • Suc concentrat s’obté de manera similar al suc de fruita, amb la diferència que se li sotmet a un procés físic d’eliminació de l’aigua, la qual cosa facilita el seu transport i obtindre finalment sucs de gran diversitat de sabors i procedències.
  • Nèctar de fruites: Són els sucs, purés o concentrats, als quals s’afig aigua i als únics als quals se’ls poden afegir sucres, edulcorants o mel. Tant el contingut mínim de suc de fruita com els ingredients permesos estan limitades i regulades per la legislació vigent.

Las distintas clases de horchata de chufa DO Valencia

La vida es corta, pero dulce! La vida és curta, però dolça!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *