Conselleria de Cultura i Filmoteca Espanyola presenten a Madrid un estudi monogràfic sobre Berlanga

‘Fúria espanyola. Vida, obra, opinions i miracles de Luis García Berlanga (1921-2010), cineasta’ és un llibre d’autoria col·lectiva / El llibre serà presentat en la seu de Filmoteca Espanyola per José Luis Castro de Paz i Santos Zunzunegui, directors de l’edició

Cultura i Filmoteca Espanyola presenten el dijous 10 de febrer, a les 21 hores, en el cine Doré, seu de Filmoteca Espanyola a Madrid, el llibre ‘Fúria espanyola. Vida, obra, opinions i miracles de Luis García Berlanga (1921-2010), cineasta’, una publicació d’autoria col·lectiva en dos volums, amb edicions en castellà i valencià, sobre la trajectòria vital, cultural i cinematogràfica del cineasta valencià.

El llibre, que ja es va presentar en la Filmoteca de València el juny de 2021, es publica amb motiu del centenari del naixement a València de Luis García Berlanga. La seua publicació forma part del programa d’activitats commemoratives de l’Any Berlanga (1921-2021) promogudes per la Generalitat.

‘Fúria espanyola. Vida, obra, opinions i miracles de Luis García Berlanga (1921-2010), cineasta’ està coeditat per la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, a través de la Filmoteca de l’Institut Valencià de Cultura, i pel Ministeri de Cultura i Esport, a través de Filmoteca Espanyola.

El llibre serà presentat en una taula redona en la seu de Filmoteca Espanyola pels catedràtics José Luis Castro de Paz i Santos Zunzunegui, directors de l’edició. En aquesta taula redona, en la qual es debatrà sobre la vida i l’obra del cineasta valencià, també participa la professora Carmen Ciller, coautora d’un dels articles de la monografia.

En l’acte estaran presents el director de Filmoteca Espanyola, Josetxo Cerdán, i el director adjunt d’Audiovisuals i Cinematografia de l’IVC, José Luis Moreno.

Després de la presentació del llibre, es projectarà la pel·lícula ‘El circo’ (1950) de Luis García Berlanga. Es tracta d’un documental que recull l’arribada del Circ Americà al Madrid de la postguerra i que el cineasta valencià va rodar al final de la seua estada a l’Institut d’Investigacions i Experiències Cinematogràfiques, posteriorment conegut com l’Escola Oficial de Cinematografia. Després de la projecció, Pedro Barbadillo i Nacho Royo-Villanova detallaran el treball de sonorització realitzat per a la digitalització d»El circo’.

Una monografia en dos volums

‘Fúria espanyola. Vida, obra, opinions i miracles de Luis García Berlanga (1921-2010), cineasta’ consta de dos volums: ‘L’home i la seua obra’ i ‘Documentació’. El primer volum inclou els pròlegs del conseller d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, Vicent Marzà, i de l’anterior ministre de Cultura i Esport, José Manuel Rodríguez Uribes. En aquests dos volums participen 35 autors majoritàriament de l’àmbit universitari.

Entre els autors del primer volum figuren Antonio Gómez Rufo, Darío Villanueva, Héctor Paz Otero, Fernando Gómez Beceiro, Víctor Iturregui, Carmen Arocena, Juan Miguel Company, Imanol Zumalde, Alejandro Montiel, Javier Moral, Manuel Palacio, Juan Carlos Ibáñez, Nekane E. Zubiaur Gorozika, Asier Aranzuría, Bernardo Sánchez, Iñigo Larrauri, Jean-Claude Seguin, Duncan Wheeler, Ralf Junkerjürgen, Kepa Sojo, César Maranghello, Carmen Ciller, Ana Mejón, Rubén Romero, Mercedes Álvarez San Román, Alejandro Melero i Asier Gil Vázquez.

En el segon volum, que reuneix una extensa recopilació de documents sobre la vida i el cine de Berlanga, col·laboren Juan Ignacio Lahoz, Josetxo Cerdán, Jorge Nieto, Antonia del Rey, José Manuel Sande i Casimiro Torreiro.

El llibre va acompanyat d’un DVD que inclou una taula redona entorn de Berlanga organitzada per Filmoteca Espanyola i l’ECAM en col·laboració amb l’IVC i l’Acadèmia de Cine. En aquesta van participar Fernando Trueba, Josetxo Cerdán, Santos Zunzunegui, Borja Cobeaga i Juan Estelrich per a debatre sobre les influències de Berlanga en el cine espanyol contemporani. El DVD també inclou ‘El circo’ (1949) i ‘Se vende un tranvía’ (1959), capítol pilot de la sèrie ‘Los Pícaros’.

‘Fúria espanyola. Vida, obra, opinions i miracles de Luis García Berlanga (1921-2010), cineasta’ ha sigut una de les tres obres més venudes en 2021 en Llig, la llibreria de la Generalitat Valenciana.

Y Berlanga quiso comer paella con rata en Xixona

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *