Conselleria produeix 4.000 teixos per a millorar l’estat de conservació dels boscos mediterranis

Es tracta de l’actuació més important duta a terme fins ara per a augmentar l’hàbitat del teix en el territori valencià, greument amenaçat pel canvi climàtic

La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica treballa a hores d’ara en un projecte forestal per tal de millorar l’estat de conservació i restauració dels boscos de teix (Taxus baccata) en el territori valencià, una espècie greument amenaçada pel canvi climàtic. En concret, la iniciativa porta aparellada la plantació de 4.000 exemplars d’aquesta espècie.

Amb aquest projecte, que es du a terme per mitjà del Centre per la Investigació i Experimentació Forestal (CIEF), es produiran en conjunt, incloent-hi altres espècies, 30.000 plantes, 23.000 de les quals s’ubicaran en el medi natural, i la resta es destinaran a horts clonals i a reposicions.

El projecte, anomenat LIFE Teixeres, preveu actuacions en 55 llocs de 10 espais de la Xarxa Natura 2000, que ocupen un conjunt de 230 hectàrees de superfície.

Parcs naturals de la Serra de Mariola i de la Font Roja, la Marina Alta i la Marina Baixa

Així doncs, s’actuarà a la Tinença de Benifassà-els Ports, l’Alt Maestrat, l’Alcalatén (Parc Natural del Massís de Penyagolosa), l’Alt Palància i l’Alt Millars (Parc Natural de la Serra d’Espadà), el Racó d’Ademús (Parc Natural de la Puebla de San Miguel), Plana d’Utiel-Requena (Parc Natural de Chera-Sot de Chera), l’Alcoià i el Comtat (parcs naturals de la Serra de Mariola i de la Font Roja), la Marina Alta i la Marina Baixa.

A més, les primeres plantacions s’han efectuat a l’interior de Castelló, a les muntanyes de Vilafranca, Herbeset, Ares del Maestrat i al Penyagolosa.

Es tracta de la intervenció més important duta a terme fins ara en la millora de l’hàbitat del teix al territori valencià, amb un pressupost de 2,4 milions d’euros

Segons ha assenyalat aquest matí la consellera de Transició Ecològica, Isaura Navarro, en una visita a les instal·lacions del CIEF a Quart de Poblet, «es tracta de la intervenció més important duta a terme fins ara en la millora de l’hàbitat del teix al territori valencià, amb un pressupost de 2,4 milions d’euros», dels quals la Unió Europea aporta el 75 %.

En aquesta línia, la consellera també ha insistit en «la importància de preservar uns boscos que aporten molts beneficis ambientals a les nostres muntanyes, un treball en el qual aquest centre d’investigació valencià s’ha convertit en una referència, també per la conservació d’un banc de llavors que arreplega tot tipus de varietats autòctones amenaçades, tot un tresor per a garantir el futur dels paisatges valencians».

Clonació de teixos

El projecte inclou la conservació de llavors i la producció de plantes en les instal·lacions del CIEF, així com la creació d’un banc de germoplasma de l’espècie. Els investigadors d’aquest centre han aconseguit la clonació de teixos a partir d’exemplars singulars de la Comunitat Valenciana.

Les clonacions permetran disposar d’un reservori genètic perquè, en cas de catàstrofe, no es perda la singularitat d’aquestes poblacions, però també permetran l’obtenció de llavors de gran qualitat. En total està prevista la creació de 12 horts clonals en les àrees d’actuació.

El projecte es prolongarà fins el 2026 i permetrà la producció de 4.000 plantes d’aquesta espècie catalogada com a «vigilada» per la normativa valenciana, i que és un dels éssers vius més resilients del planeta, que ocupa bona part d’Europa, Àsia i del nord d’Àfrica.

És un arbre d’una enorme longevitat i molt antic, que està present al planeta des de fa milions d’anys. A terres valencianes, les poblacions s’han reduït considerablement en les últimes dècades a causa de diverses amenaces, com ara la fragmentació i dispersió de la superfície que ocupen, el baix reclutament de nous individus i els incendis, dins del context del canvi climàtic.

La vida es corta, pero dulce! La vida és curta, però dolça!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *