Crida de la Fira del Terró de Xixona, segons l’escriptor Josep de Sílim

Benvolguts companys i companyes, xiquets i xiquetes, iaios i iaies, punkis , jipis i pijosmil; el gat de l’amiga i el gos del veí. Veniu tots a Xixona.
Veniu amics i amigues,tots i totes. A peu , o navegant; en avió , en tren , per carretera. Des del 3 fins al 8 de desembre, al bressol del terró amb palmera. Al Betlemet del País de la terra amb gatera on flirtegen els tres reis mags en el pont d’Alacant. No us penedireu pas, en el lloc més dolç del món.
Poseu-vos la mascareta o la mesboniqueta, i respectem les mides de seguretat.
Tortetes, pinyes, tortades, ací estaran totes en cua presentades. Oloreu, les garrapinyades, les iguales, les bambes, les tonyes i les doblaes. Magdalenes, rotllets d’aiguardent i rotllets d’ou, coques de secret i coques bobes.
Anisets, panellets, saladilles, el gosset de massapà i les emblanquinades i també de colors, les mil i una peladilles i pinyons.

Amb capell de rodeta i «zagaleco de percal» que bé ballarem i cantarem la jota i la sandinga

Ací estaran esperant-vos com caramels, els boniatos i les fruites escarxades: cireres, llimons, prunes, teronges, bresquilles, peres, carabasses i melmelades. Els sequillos i els rotllets d’anís per pegar un bon esclafit.
El pa de Cadis, les casques, les anguiles, trufes ben ennegrides de xocolata, castanyes pilongues, eso que ustedes llaman Marrón Glasseeeeeee.
Les ametlles fregides…Tots reverenciant ses majestats els torrons, de Xixona i Alacant, acabats d’eixir de l’obrador, on encara els treballen les obreres i obrers, els amos i els patrons, els tècnics i els aprenents, els mestres i els jornalers , des d’abans d’eixir el sol a ritme de boixet. Mareeee quins bombons!Pastissos de gema, pastissos de Glòria, ametlles rellenes i també barquillos.
Amb capell de rodeta i «zagaleco de percal» que bé ballarem i cantarem la jota i la sandinga,ací en el portal.Tot un poble ben content amb l’honradesa per senyera i la fermesa en el treball.
Les coques i pastilles de terró d’obrador, de terró de pedra, de gema cremada, de xocolate amb avellana, ai mare el de coco blanquet…» tu ja sabes mi negra!» …el terró de cacahuet.
El terró de neu i el de tutti frutti, el guirlatxe, alegria vinga alegria, el membrillo / codonyat… Espolvorejem el polvoró! Claven el dit en el potet de la mel… Que si , que nó, que també estarà el terrónico «rico», pujant-se al castell, que enguany estarà posat «bonico» per si la reina vinguera encara a llepar el boix.
Hi hauran aixames i encenalls, torxes, xirimies, cerveses, vi, giraboix i l’aixetat. També tots els gelats.
Puros de menta i de fressa, jocs, cants, i el ginebrer rossat amb llums blaves i cireretes verdes i roges en confit.
I si voleu balls, balls tindreu enfarolats amb mascaretes reglamentàries, encara que siga «on line» .
Veniu a Xixona, i doneu-me tonyetes que ja ve Nadal, veniu a Xixona, no vos sapia mal
Text © Josep de Sílim.És
pot reproduir, clar que si. Citeu l’autor.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *