El Baci, una mostra d’amor i romanticisme a Perugia, capital italiana de la xocolata

Article d’HELENA SIRVENT GARCIA, corresponsal
de MADE IN JIJONA a Itàlia

T’imagines regalar una barra de terró de Xixona i que dins d’ella hi haja un missatge d’amor per a aquella persona que vols conquistar? O simplement una frase d’enyorança a aquella persona que fa temps que no veus?

Això mateixa era el que feia Luisa Spagnoli, la creadora dels Baci, els dolços més famosos de la ciutat de Perugia, sent quasi la capital italiana de la xocolata, junt amb Mòdica. Passà d’anomenarse “cazzotto”, traduït com punyada, degut a la seua forma peculiar que ens recorda a un puny preparat per colpejar a algú; a dir-se “bacio”, besada en italià.

A l’any 2003, es va fer el Bacio més gran realitzat mai. Es van usar, ni més ni menys que uns 6000 kg de xocolata, rebent inclús el premi de Rècord Guinness. Aquest monument de xocolata és situà a la plaça principal de Perugia, l’anomenada piazza IV de Novembre. El Bacio enorme es trencà en trossets, els quals van ser repartits entre tota la gent que estava allí aquell dia.

Tota la població de Perugia disfrutà del sabor amarg de la xocolata.

Els Baci són una mena de bombó de xocolata pura, amb trossets d’avellana al seu interior, i al seu capdamunt una avellana sencera. Tot açò és recobert d’una xocolata amarga deliciosa que, al mossegar la seua avellana, fa cruixir i sonar les nostres dents.

La seua avellana fa eixa forma peculiar i irregular que, en els anys 20, recordava a un puny tancat. Però Giovanni Buitoni, que en aquell moment era el director executiu de la fàbrica de xocolata i dels famosos Baci, anomenada Perugina, va ser conscient que aquell nom i idea no era molt atractiva cap al públic i havia de reflexionar i treballar en el màrqueting d’aquella empresa.

 

La creadora d’aquest bombó, Luisa Spagnoli, que amb els trossets d’avellana i xocolata que sobraven de la preparació d’altres dolços, donava
una forma redona a la mescla

Aleshores va ser quan canvià el nom i decidí dir-li d’una forma molt més dolça: besada o “Baci” en italià. Això va ser degut a la creadora d’aquest bombó, Luisa Spagnoli, que amb els trossets d’avellana i xocolata que sobraven de la preparació d’altres dolços, donava una forma redona a la mescla, i aprofitava cada gram perquè la xocolata no fora únicament un dolç, sinó també un aliment com qualsevol altre per poder menjar en la seua vida diaria.

 

Luisa Spagnoli, no sols usava les sobres de xocolata i d’avellana, sinó que també aprofitava l’ocasió per enviar missatges d’amor secrets, a través de l’envoltori que rodejava els Baci. Era una dona casada, peròcompletament enamorada d’un home 20 anys més jove que ella, cosa impensable per aquells temps.

Esta història no la van deixar passar els directors artístics i de màrqueting

 

La senyora Spagnoli mai podria separar-se d’aquell home que no la feia feliç, ni tampoc podria estar amb un home més jove que ella. Però si podia declarar el seu amor a través de paperets amagats dins dels Baci. I què forma més romàntica i tendra.

 

Esta història no la van deixar passar els directors artístics i de màrqueting, i han fet dels Baci, una mostra d’amor i del romanticisme, sent un dolç perfecte per regalar a la persona de la que estàs enamorada, als teus pares en un dia especial, per demostrar l’estima a les teues amigues i amics…

 

Simplement un regal per endolcir el dia amb xocolata i amb un missatge agraït.

 

 

 

La Ruta Europea del Chocolate (por Jijona y La Vila): un viaje entre historia, tradición y sabor

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *