El portal de torró més famós del món

La família de torronaires made in Xixona Planelles Donat anuncia la celebració del noranta aniversari de la seva més emblemàtica botiga de dolços al Portal de l’Àngel de Barcelona, tot i que l’origen d’aquesta saga es remonta a l’any 1850 amb la venda a la Plaça Reial

Portalet de torrons i dolços que compleix 90 anys i, a la vora, la nova botiga de torrons i gelats oberta l'any 1997./FOTO PLANELLES DONAT

Portalet de torrons i dolços que compleix 90 anys i, a la vora, la nova botiga de torrons i gelats oberta l’any 1997./FOTO PLANELLES DONAT

Parlar de torrons i dolços nadalencs artesans a Catalunya i a la resta de l’Estat espanyol passa, inexorablement, per parlar de la família Planelles Donat, ja en cinquena i sesena generació. Quasi res. Esta coneguda empresa familiar de comerciants de torró xixonenc amb pedigrí i alta qualitat anuncia ara que aquest any tenen molt a celebrar: el portal de torrons més antic de Barcelona, Catalunya i potser de tota Espanya que roman al mateix lloc i amb les mateixes característiques compleix noranta anys. On?. Doncs a l’arxiconegut i cèntric Portal de l’Àngel de la capital catalana.

A Planelles Donat comencem l’any 2019 amb molta il·lusió. Aquest any celebrem el 90 aniversari del nostre portal emblemàtic

«A Planelles Donat comencem l’any 2019 amb molta il·lusió. Aquest any celebrem el 90 aniversari del nostre portal emblemàtic de Portal de l’Àngel 25», explica l’empresa dels populars torronaires xixonencs.

Va ser l’any 1929 quan l’avi dels actuals gestors i propietaris es va establir en aquest portal, de pocs metres quadrats i amb un xicotet per molt maco aparador, i des d’aleshores van compaginar la venda de gelats i orxates amb la de torrons i dolços. Era la fórmula del lloguer de portals en zones cèntriques de les ciutats la més generalitzada entre tota una generació d’emprenedors xixonencs que es van instal.lar arreu de tota Espanya. Des d’Oviedo o Gijón a Sevilla, passant per Madrid, Santander, Valladolid, Extremadura, Barcelona, Figueres, Reus o Tarragona.

Allí portaven les setmanes prèvies al Nadal, normalment al voltant de la festivitat de Tots Sants, els torrons i dolços xixonencs. I ho feien amb el carro tirat per burros o, en alguns casos de major possibilitat econòmica, en tren o en vaixell.  I allà que s’instal.laren per fer el Nadal més dolç al veïnat o, fins i tot, com és el cas de Planelles Donat, a milers i milers de ciutadans estrangers o turistes de Barcelona. Bé en venda física al portalet del Portal de l’Àngel i carrer Cucurrulla, bé mijtançant l’enviament de capses de fusta primorosament preparades per correu postal a tot el món i, des de l’any 2014, també gràcies a l’Internet i la seva tenda on line (http://planellesdonat.com/botiga).

Otilia Donat amb els seus tres fills Pepe, Toni i María Otilia, al portalet torronaire del Portal de l'Àngel 25 de Barcelona./FOTO PLANELLES DONAT

Otilia Donat amb els seus tres fills Pepe, Toni i María Otilia, al portalet torronaire del Portal de l’Àngel 25 de Barcelona./FOTO PLANELLES DONAT

La popularitat i l’acceptació de esta botiga de reduïdíssimes dimensions era i és tal que no es gens estrany veure cues ‘kilomètriques’, en les jornades immediatament anteriors a la festivitat de Nadal, de gent esperant el seu torn al carrer per poder comprar els torrons artesans xixonencs de sempre. Unes cues que, fins i tot, han obligat en alguna ocasió l’intervenció dels policies locals de Barcelona per tractar de regular el tràfic de persones per tant cèntrica i comercial avinguda barcelonina.

L’any 2014 el portalet va rebre el reconeixement com a establiment emblemàtic de Barcelona

El cas del portal de torró més famós del món no va passar desapercebut ni tant sols per les autoritats de Barcelona, les quals van reconèixer la botiga l’any 2014 com a establiment emblemàtic de la ciutat.

Planelles Donat sorgeix de la unió l’any 1954 de dues famílies torronaires xixonenques comerciants a Barcelona, els Planelles i els Donat. La familia Planelles ja des de l’any 1850 venia torrons a la Plaça Reial i a les Rambles, on se celebrava la Fira de Productes Nadalencs. La parada, rudimentària com era aleshores amb un mostrador format per les pròpies capses de fusta on es transportava la mercancia des de Xixona i millorada amb el blanc de llençols, hi era sota els arcs de la Plaça Reial. Esta primera aventura dels Planelles va durar dues dècades, doncs el 1868 l’Ajuntament va abolir la fira perquè s’acostava l’exposició del 1888 i no es volia donar una imatge antiquada de la ciutat.

Des de 1868, el negoci no ha faltat a la cita nadalenca en el carrer Cucurulla, llevat dels tres anys de la guerra civil

Més endavant, van ocupar el portal del també cèntric carrer Cucurulla número 9. Des del 1868 els Planelles no han faltat a la cita nadalenca al carrer Cucurulla a excepció dels tres anys de la guerra civil. Els Donat, per la seva banda, que havien estat al carrer Trafalgar, des de l’any 1929 es van establir a la parada del no 25 de Portal de l’Àngel, tot just el portalet que a hores d’ara celebra els noranta anys d’emblemàtica i aplaudida existència.

En aquells temps només venia a Barcelona des de Xixona, l’autèntic bressol del torró, des de Tots Sants fins a la Candelera. D’aleshores ençà la temporada ha anat allargant-se i actualment hi són tot l’any. Amb torró i…amb riquíssim i també artesà gelat!.

Otilia Donat venent gelats i orxates a la parada del Portal de l’Àngel, l'any 1947./FOTO PLANELLES DONAT

Otilia Donat venent gelats i orxates a la parada del Portal de l’Àngel, l’any 1947./FOTO PLANELLES DONAT

Dues noves tendes al mateix carrer en els anys 1987 i 1997

Amb el pas dels anys, el negoci s’ha anat ampliant i a més dels portals originaris la família Planelles Donat, encapçalada per la matriarca donya Otília Donat i pels seus tres fills Pepe, Toni i Maria Otilia, va obrir dues botigues al mateix carrer Portal de l’Àngel. El 1987, aprofitant l’empenta que la ciutat adquiria i per donar un millor servei, van obrir una nova botiga en el número 7 del Portal de l’Àngel.

El negoci familiar creix i creix. El 1997, seguint l’esperit de millorar el servei, van obrir una nova botiga al número 27 del Portal de l’Àngel. Tot just al mateix costat de la parada tradicional, el portalet torronaire més famós del món. Ja s’ha incorporat al negoci la sisena generació d’aquesta coneguda, simpàtica i servicial saga de torronaires xixonencs al cor de Barcelona. Molts dels nets amb important preparació universitària, però amb l’arrel xixonenc de l’amor pel torró ben fet.

El primer membre de la família Planelles que venia a la Plaça Reial de Barcelona.

El primer membre de la família Planelles que venia a la Plaça Reial de Barcelona l’any 1850.

La principal carta de presentació d’aquestes botigues de dolços totalment artesans elaborats a Xixona baix el selleig de l’Indicació Geogràfica Protegida (IGP) -en el cas de les varietats toua o Xixona i dura o Alacant- passa per l’acurada sel·lecció de matèries primeres i una elaboració tradicional. L’any 1927 els Donat van passar al Portal de l’Àngel 25, on l’avi Donat, per poder tenir activitat tot l’any i com que era coneixedor de l’ofici, va començar a fabricar i vendre a l’estiu orxates i gelats. Aquell any es va adquirir l’obrador al carrer Montsió, on es fabricaven les orxates i part dels torrons, i actualment encara hi són.

Volem començar l’any agraint als nostres clients la seva fidelitat i us animem a compartir les experiències i «batalletes» viscudes en aquest petit portal

El màxim repte dels Planelles Donat és mantenir els estàndards de qualitat més elevats i aplicar el coneixement i l’amor pel producte transmés any rere any després de cinc generacions. «Volem començar l’any agraint als nostres clients la seva fidelitat i us animem a compartir les experiències i «batalletes» viscudes en aquest petit portal», explica la família Planelles Donat a mode de benvinguda al nou any.

 

La vida es corta, pero dulce! La vida és curta, però dolça!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *