Fa un mes les gelades; ahir, la pedregà: l’ametla és el cultiu més perjudicat

La Unió de Llauradors informa en una primera valoració d’urgència que les tempestes acompanyades de pedra han deixat uns danys en un radi d’unes 2.000 hectàrees en comarques d’Alacant i València amb unes pèrdues inicials al voltant de 4 milions d’euros

LA UNIÓ de Llauradors informa en una primera valoració d’urgència que les tempestes d’ahir, acompanyades de pedra, han deixat danys en un radi d’unes 2.000 hectàrees de cultiu d’algunes comarques d’Alacant i València, amb unes pèrdues inicials d’al voltant de 4 milions d’euros als quals s’hauran de sumar els d’infraestructures.

Existeixen cinc zones molt delimitades en aquestes tempestes d’ahir. La localitat més afectada, tant en superfície com en volum econòmic, és sens dubte La Romana (Vinalopó Mitjà) amb més de 1.300 hectàrees amb danys. A més d’aquesta es troba la zona sud de la Vall d’Albaida i nord de la Safor a València amb unes 588 hectàrees, 71 hectàrees a l’Alcoià i el Comtat i 40 hectàrees a la Canal de Navarrés.

El cultiu de l’ametler és el més perjudicat, seguit dels cítrics i el raïm de taula, i ja en menor mesura l’olivar, el raïm de vinificació o els fruiters.

Mesures urgents com la concessió d’ajudes o reducció del mòdul de l’IRPF i condonació d’IBI

LA UNIÓ de Llauradors reclamarà mesures urgents per a les persones afectades com la concessió d’ajudes, repartiment gratuït de producte fungicida per a cicatritzar els danys, la reducció del mòdul de l’IRPF, la condonació de l’IBI de les parcel·les cultivades i construccions presents en elles, bonificació de les quotes de la Seguretat Social durant un any, establiment de préstecs amb interés subvencionat i també una sèrie d’actuacions i ajudes per a les cooperatives comercialitzadores afectades.

Quant a l’assegurança, LA UNIÓ sol·licitarà l’agilització dels peritatges de les parcel·les afectades per part de Agroseguro, ja que els danys produïts per aquest sinistre estan coberts pel Sistema d’Assegurances Agràries Combinades, tant en les produccions com en les estructures.

Una nova mala notícia pel sector del terró i reposteria espanyola en general, donat que hi ha gran expectació davant els aforaments que farà la Taula de l’Ametlla arran les reduccions de collita

Per al cultiu de cítrics, cal assenyalar que ahir es va iniciar la cobertura dels danys de pedra, per tant s’insta els citricultors afectats al fet que renoven la seua assegurança dins dels vint dies a l’ocurrència del sinistre per a tindre cobertura del mateix a través de l’extensió de garanties.

Una nova mala notícia pel sector del terró i reposteria espanyola en general, donat que hi ha gran expectació davant els aforaments que farà la Taula de l’Ametlla arran les reduccions de collita del pont de Sant Josep per les gelades, a les que ara es puguen afegir per la pedregà. Menys collita suposa, previsiblement, un increment de preus de l’ametlla espanyola.

La vida es corta, pero dulce! La vida és curta, però dolça!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *