La popular banda valenciana, conformada actualment per nombrosos alumnes aventatjats dels conservatoris superiors, és homenatjeada per la comparsa mora pels 30 anys consecutius de vinculació i intercanviaran els papers per primera vegada en la história de Xixona: els músics eixiran a la Retreta i els festers faran de músics. I a ‘1.020’ revolucions…

La banda d’Alfarp en formació abans de desfilar en l’acte de la Federació en el voltant del Mestalla de Valencia, en maig./FOTO BERNAT SIRVENT
La banda d’Alfarp, municipi de la Ribera Alta valenciana, compleix este any el 30º aniversari amb la filà Kaimans de Xixona. La interacció ha estat present durant tot este temps. Però este any es farà notar un poc més. ‘1.020’. Així es diu el pasdoble que estrenará l’agrupació en la presentació de bandes. Un nom al.lusiu a l’altura del port de la Carrasqueta, vertadera porta de entrada de Xixona pels músics valencians, molts dels quals no poden amagar les llàgrimes en iniciar per eixa porta de muntanya el viatje de retorn.
Aquest són els actes i propostes que han dissenay banda i filà per tal d’aprofundir en eixa tradicional interacció que els uneix des de fa tres dècades. Una simbiosi que, en qualsevol cas, es exemple màxim del respecte que en Xixona se li ofereix a la figura del músic. Siga d’on siga.
ENTRÀ DE BANDES
Miguel Calvo, músic i compositor de la banda d’Alfarp, estrena enguany en este acte la seva obra titulada 1020. Junt a Alakaima, ja és la segona peça que dedica a la filà Kaimans. Ésta té la peculiaritat de combinar melodies i harmonies de marxa mora amb d’altres de pasdoble. El nom 1020 fa referència a l’altura del port de la Carrasqueta que, per a la banda d’Alfarp, és més que icònic: la porta de Xixona. «Quan vénen al bus i apleguen al cartell 1020 diuen: Ja estem a Xixona! Al anar-se’n, davant el mateix indicador, algún músic plora», explica al blog Made in Jijona la filà Kaimans.
A més, la banda ha escollit a un kaimà com a banderer de la Lira de Alfarp en este acte entranyable, seriós i solemne de la presentació de bandes, les grans aliades de la festa xixionenca. Ja és el tercer any que té lloc esta interacció entre banda i filà . Enguany el privilegi de portar la bandera recau en Jorge Miralles Morant ‘el Panaero’.

Festers kaimans amb els dos músics d’Alfarp més veterans: els trompetistes el Frare i el Xeno, en la presentació de bandes de 2017./FOTO BERNAT SIRVENT
L’ENTRÀ
Obri l’Entrà kaimana una plataforma amb cartell conmemoratiu del 30 aniversàri de la banda amb la filà.
A continuació desfila l’esquadra Mil Vint , formada per 3 dones alfarbines i 2 dones kaimanes, en traje especial, i 4 homes kaimans, en traje oficial de ratlles. Fa de cap Manolo Gómez Piñero, premi infantil en 2017.
Els acompanya la colla Honorats d’Alfarp; dolçaines, metall i percursió que interpreten Als Cudolers i Xéxena.
Continaa l’esquadra Turkanas, dones kaimanes en traje especial, fa de cap d’esquacdfra Ana Miralles Martinez.
Els seguix l’esquadra també de dones kaimanes Moahibaat, en traje oficial, amb Lola Sanz de cap.

Salvador José Cervera Cardete, Voro, músic i president de la Lira d’Alfarp, alhora que fester kaimà, ahir de vesprà ficant la carteleria a la seva morada festera./FOTO BERNAT SIRVENT
Els acompaña la banda de Sella que interpreta Jamalajam i Als moros Vells.
Ara arriba la carrossa conmemorativa del 30 aniversari. Al lateral porta una fotogtafía de la banda d’Alfarp en 1993 a la porta del Ajuntament de Xixona, fa 25 anys. A la carrossa van el capità i el banderer.
El capità és Salvador José Cervera Cardete, Boro, músic i president de la Lira d’Alfarp, que va venir per primer volta a tocar a la kaimanía precisament ixe any 93. Ara fa 6 anys que és fester. Prenent ell enguany el paper de capità culmina la brillant i fusionada particicipació festera dels nostres músics a la kaimanía; ja en 2001 Paco Pardo, saxo, va ser banderer amb Antonio Garrigós Hernandez, Toni Figa, i en 2011 va eixir a l’Entrà una esquadra especial formada per músics alfarbins; per a ixa ocasió Josep Cervera Joares va estrenar i dedicar a la filà la seva obra Al-harbins.

Grup de festers i de músics de la filà Kaimans en l’acte de la banyà.
El banderer és Joaquin Manuel Feliu Mira, Perete. Ell és hui el kaimà en actiu més major. Va ser cofundador de la filà en 1987 i té el honor de haver nascut i haver sigut kaimà, ja que son pare formava part de la filà fundada en 1947. A l’Entrà vestirà alguna peça del traje de son pare. A la carrossa els acompanyen nebots de tots dos i el xiquets de la filà.
Els seguix l’esquadra d’homes kaimans amb traje oficial de bombatxo. Fa de cap Hector López Sanz
Tanca l’Entrà kaimana la Lira d’Alfaro que interpreta Kaimans, Muladins i Alifeaba Spyros
RETRETA
En este acte es farà un inèdit i sorprenent intercanvi de papers entre filà i banda. Els alfarbins desfilaràn i els kaimans tocaran. Un altre signe d’innovació de la filà xixonenca kaimans.
Per Sant Bartomeu i Sant Sebastià, que arranque tot, per la mort de Déu!!!
Deja una respuesta