La almendra marcona, verdadera pepita de oro, a debate en Xixona

La ‘I Jornada de l’Ametla Marcona, de la Terra a la Taula’, organizada por XICS (Turroneros Jijonencos de Cataluña) con participación del Ayuntamiento de Jijona reunirá el próximo 14 de febrero en la cuna del turrón a un ramillete de expertos de las Universidades de Alicante y de Elche, del IRTA, del CEBAS-CSIC, de cooperativas, empresas procesadoras y organizaciones agrícolas para abordar los retos de futuro de un cultivo y un fruto seco básico para la economía local

¿Qué papel juega esta variedad en la calidad del producto?. ¿Es posible mantener cultivos de variedades tradicionales como la Marcona?. ¿Es sostenible la sustitución de cultivos de secano por cultivos de regadío dentro de un contexto de cambio climático?. ¿Se puede garantizar el cultivo para las necesidades productivas? …Son las preguntas que se formula XICS (Associació de Torroners Xixonencs de Catalunya), creada en julio de 2017 por 12 negocios tradicionales familiares (algunos ya centenarios) para poner en valor el oficio de turronero jijonenco artesano, reivindicar su origen y plantar cara a la gran industria y a los cambios en los hábitos de consumo provocados, en parte, por el uso masivo de las redes sociales. Ahora, se presentan en sociedad en su pueblo natal, Jijona, y de paso organizan una interesantísima ‘I Jornada sobre l’Ametla Marcona, de la Terra a la Taula’, en cuya coordinación tambien participa el Ayuntamiento de Xixona y la Seu Universitaria de Xixona de la UA.

Durante una intensísima jornada, la del viernes 14 de febrero, expertos en gastronomía y ciencias de la salud, geografía, tecnología de los alimentos, nutrición, brotamología, genética agrícola, producción, agricultura, cooperativas, manipulación y envasado de almendras, se darán cita en Xixona (Teatret, Plaça Convent) para analizar todas esas cuestiones y más en un atractivo programa en el que la almendra marcona (la denominada pepita de oro, por sus especiales características organolépticas) se convierte en eje y protagonista absoluto. Intervendrán técnicos y especialistas en la materia, desde una óptica del paisaje, la gastronomía, la ciencia y el mercado, procedentes de la Universidad de Alicante, de la Universidad Miguel Hernández de Elche, del IRTA (el Instituto de Investigación y Tecnología Agroalimentarias, empresa pública de la Generalidad de Cataluña, adscrita al Departamento de Agricultura, Ganadería, Pesca, Alimentación) y del CEBAS-CSIC (Centro de Edafología y Biología Aplicada del Segura, un centro de investigación perteneciente a la Agencia Estatal Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), situado en Murcia, en el campus universitario de Espinardo).

Una intensa jornada que será inaugurada por la alcaldesa de Xixona, Isabel López, y que culminará con una interesante mesa redonda para plantear los retos de futuro de este preciado fruto seco de características muy especiales, la verdadera pepita de oro de la provincia de Alicante y de otras muchas provincias productoras de almendra en la cuenca mediterránea.

El almendro ha sido un cultivo tradicional en la mayor parte de zonas de secano de España, especialmente en la cuenca mediterránea. Algunas variedades tradicionales, como la Marcona, tradicionalmente ligadas a la producción artesanal del turrón, se han visto desplazadas por otras variedades más productivas y de regadío, o de floración tardía para evitar las heladas. Los paisajes agrarios han ido transformándose, poniendo en peligro la producción de esta materia prima. Todo este conjunto de premisas lleva a reflexionar sobre la almendra marcona y sus verdaderos retos de futuro.

Una jornada que pretende abordar desde diferentes perspectivas (agricultura, ciencia, gastronomía, comercio…) las propiedades y las problemáticas de esta variedad, con el objetivo de crear un espacio de reflexión dirigido a agentes y profesionales (agricultores, turroneros, pasteleros, cocineros etc.) preocupados por los retos de futuro de esta materia prima tan importante para la economía local jijonenca (como gran consumidor de almendra) y de otros muchos municipios productores del preciado fruto seco.

PROGRAMA

14 de febrer de 2020
8.30 h Bienvenida y recogida de acreditaciones
8.45 h Presentación de la jornada A cargo de Isabel López Galera, alcaldesa de Xixona; Eva Valero, directora de SEDES de la Universidad de Alicante, y Montserrat García Gassió, presidenta de la asociación XICS Associació de Torroners Xixonencs de Catalunya.

MARCONA Y PAISAJE
9.00 h «Retos agrícolas en el cultivo y producción de almendra marcona» Ester Gomis Fortuny, gerente de Ca Rosset y miembro de Unió de Pagesos, La Selva del Camp, Tarragona.
9.30 h «Reconocimiento de los valores propios como instrumento de revalorización de los productos. La experiencia del Priorat» Ferran Mestres Vizcaíno, dinamizador del Fòrum Agrari del Priorat, y Roser Vernet Anguera, coordinadora de Prioritat.
10.00 h «La flor de la marcona anticipa el paisaje primaveral en pleno invierno» Antonio Romero Pastor, profesor del Departamento de Análisis Geográfico Regional de la UA y miembro del equipo de investigación de «La cadena de valor del Turisme Gastronòmic».

MARCONA Y GASTRONOMÍA
10.30 h «Marcona, gastronomía y salud» Ana Zaragoza Martí, Dra. en Ciencias de la Salud por la Universidad de Alicante, coordinadora académica de Gasterra (Centre de Gastronomia del Mediterrani UA-Dénia) y experta en dieta mediterránea.
11.00 h – 11.30 h PAUSA CAFÉ

MARCONA Y CIENCIA
11.30 h «Mitos y realidades sobre la almendra marcona y estrategias para mejorar su calidad» Ángel Carbonell Barrachina, catedrático del Departamento de Tecnología Agroalimentaria en Ciencias y Tecnología de los alimentos de la Universidad Miguel Hernández de Elche.
12.00 h «Marcona, calidad y sabor» Agustí Romero, ingeniero agrónomo e investigador especialista del Programa Científico IRTA Olivicultura, elaiotécnica y frutos secos.

12.30 h «Marcona entre otras variedades: reconocimiento y valorización» M. Carmen Garrigós Selva, profesora titular del Departamento de Química Analítica, Nutrición y Bromatología de la Facultad de Ciencias de la Universidad de Alicante.

Montse Garcia Gassió, presidenta de Xics, junto a su padre David, observando la almendra marcoa en su fábrica de Xixona donde elaboran el turrón./FOTO MADE IN JIJONA

Montse Garcia Gassió, presidenta de Xics, junto a su padre David, observando la almendra marcoa en su fábrica de Xixona donde elaboran el turrón./FOTO MADE IN JIJONA

MARCONA Y MERCADO
13.00 h «La almendra marcona desde el prisma comercial» Laura Sirvent, en representación de Sirvent Almendras, SA.
13.30 h «Mercado y transformación de la almendra marcona, pasado y futuro» Josep Moragas, director comercial de Unió Nuts.
14.00 h – 15.30 h PAUSA ALMUERZO

CERRANDO EL CÍRCULO
15.30 h «El valor del lugar. Cómo generamos valor simbólico de los productos» Jaume Salvat Salvat, profesor de turismo y geografía de la URV.
16.00 h «La Denominación de origen Euskal Sagardoa/Sidra Natural de País Vasco, tracciona la producción de manzana autóctona» Unai Agirre Goia, gerente de Euskal Sagardoa/Sidra natural del País Vasco.
16.30 h «La imprescindible mirada al territorio y al paisaje» Sara Pérez Ovejero, gerente de Mas Martinet, Gratallops, Priorat.

17.00 h Mesa redonda: almendra marcona, retos del futuro Ignasi Batlle Caravaca, director del programa de mejora de variedades de almendro del IRTA. Federico Dicenta, investigador principal del programa de mejora genética del almendro del CEBAS–CSIC de Murcia. Saúl López López, miembro fundador de XICS Associació de Torroners Xixonencs de Catalunya, gerente de Mieles Saúl de Xixona y turronería Saúl de Lleida. Roser Vernet Anguera, coordinadora de Prioritat.
18.00 h Turno abierto de palabra y clausura de la jornada.

 

SOBRE XICS (ASSOCIACIÓ DE TORRONERS XIXONENCS DE CATALUNYA)

1.-Origen de l’associació 

Feia temps que ens rondava pel cap que la nostra feina, la de torronaire, és massa invisible i que s’havia de trobar la manera de visibilitzar-la. Els nostres avis i els nostres avis no només ens han ensenyat l’ofici sinó també a estimar-lo. Però aquestes generacions que ens precedeixen han viscut sempre dedicades a fer un bon producte, a tractar bé el client a les nostres botigues, oblidant-se tanmateix de posar-lo en valor. 

Així doncs, vam començar a pensar de quina manera podíem posar totes aquestes inquietuds en comú. Què podíem fer per posar el nostre torró en el lloc que es mereix. Com poder crear una mena de paraigües comú que aixoplugués a torroners com nosaltres. 

Es van iniciar un seguit de contactes entre diferents torroners i vam començar a trobar-nos periòdicament a diferents ciutats de Catalunya. Paral·lelament a aquestes reunions també se’n feren a Xixona, fins que vam poder redactar uns estatuts i constituir-nos com associació. 

Mitjançant una agència d’emprenedoria, innovació i coneixement de la comarca d’Osona (Creacció) ens van fer un estudi de màrqueting que ens ha servit molt com a punt de partida i com a guia de treball. Essencial per tots nosaltres saber quines coses tenim en comú, quines no, com començar i per on caminar cap als nostres objectius. Posar en comú la nostra peculiaritat, la nostra manera de viure, la nostra feina i el nostre producte tan antic i valuós que és molt més que un producte.

2.- Qui som. 

L’Associació de Torroners Xixonencs de Catalunya (XICS) fundada al Juliol de 2017 és una associació sense ànim de lucre i d’actuació en l’àmbit de Catalunya dotada de personalitat jurídica pròpia i plena capacitat d’obrar i de regular les seves activitats d’acord amb el que estableix la Llei 4/2008 de 24 d’abril, del llibre tercer del Codi Civil de Catalunya relatiu a les persones jurídiques; la Llei Orgànica 1/2002 de 22 de març, reguladora del dret d’associació i els seus estatuts. 

Poden formar part de l’Associació totes aquelles persones físiques que tinguin com a mínim un punt de venda de torrons al detall a Catalunya en el moment de la creació de l’associació. Cal comptar amb una trajectòria familiar torronera originària de Xixona. Cal ser torroner, major de 18 anys i que el torró comercialitzat compleixi totes les normes de sanitat vigents a més dels protocols de qualitat establerts en els mateixos estatuts de l’associació. 

Els socis fundacionals de l’associació són els següents:

Josep Ramon Planelles Bas 

Empresa: Els Xixonencs de Terrassa Ciutat: Terrassa (Barcelona)

Antonio Planelles Donat Empresa: Planelles Donat Ciutat: Barcelona 

Saül López 

Empresa: Torroneria Saül Ciutat: Lleida 

Eulàlia Sirvent Roma 

Empresa: Xixovic Ciutat: Vic (Barcelona) 

Sebastian Lillo Picó 

Empresa: Sebastian Lillo Picó Ciutat: Badalona (Barcelona) 

Fernando Sirvent López 

Empresa: Turrones Helados Sirvent, S.L. Ciutat: Tarragona 

Antoni Hernàndez Cortés 

Empresa: Gelats i Torrons Vda. Asensi, S.L. Ciutat: Sabadell (Barcelona) 

Antonio Francisco José Mira Masiá 

Empresa: Francisco José Mira Masiá Ciutat: Palafrugell (Girona) 

Irene García Sirvent 

Empresa: Ciutat: Barcelona 

Alfonso Coloma Ramos 

Empresa: Alfonso Coloma Ramos Ciutat: Figueres 

Montserrat García Gassió 

Empresa: Montserrat García Gassió Ciutat: Vilafranca del Penedès (Barcelona) 

Núria Isabel del Cacho Verdú 

Empresa: Gelats Torrons i Dolços A. Pla Ferràndiz, S.L. Ciutat: Reus (Tarragona) 

 

La junta directiva està formada pels següents membres: 

Presidenta: Montserrat García Gassió – Vice-President: Antonio Francisco José Mira Masiá – Tresorer: Antoni Hernàndez Cortés – Secretària: Eulàlia Sirvent Roma

3.- Objectius de l’Associació 

Donar a conèixer els nostres productes en base a la nostra qualitat i tradició a Catalunya. Fer arribar al consumidor les característiques del nostre producte no només des del punt de vista de la qualitat de les matèries primeres utilitzades sinó també des del punt de vista de la manera com es produeix. 

– Promoure el nostre producte en les noves generacions. Apropar-nos a un públic-consumidor més jove que potser no coneix tan bé el nostre producte com generacions anteriors. El públic més consumidor dels nostres productes són les persones més grans (50-60) que mantenen encara els velles tradicions. En aquest cas l’objectiu és apropar el nostre producte al client més jove, no només com a producte nadalenc sinó també com a producte sà, nutritiu i saludable. 

Dinamitzar i promoure el torró artesà a Catalunya, així com realitzar activitats de promoció i màrqueting en l’àmbit català. Organització de tastos en fires, degustacions, cursets, etc. 

– Vetllar per la protecció de l’ofici de torroner i per la seva continuïtat. No és el mateix un mestre torroner que un cap de producció. La producció del torró és un art i cal protegir la figura del mestre torroner. 

– Fomentar la formació de torroners. En consonància amb el punt anterior, promoure l’organització de cursos per a persones que vulguin dedicar-se a l’ofici de torroner. – Ampliar aquesta protecció als oficis relacionats amb el nostre producte (pagesia de fruits secs, apicultors…) per assegurar-nos la qualitat i la continuïtat del nostre producte. Nosaltres apostem sempre per productes d’alta qualitat que moltes vegades ens costen de trobar perquè provenen de professions que comencen a ser minoritàries. Per tant hem d’ajudar a incentivar que aquests productes no desapareguin. 

– Aprofundir els nostres coneixements sobre el torró en quan a elaboració, ingredients, nutrients, història, beneficis i donar-los a conèixer a Catalunya. Tot i tenir una coneixença que passa de generació en generació avui en dia ens trobem amb un continu aprenentatge per millorar encara més els nostres productes i treballar per aconseguir superar-nos encara més tant a nivell organolèptic com saludable i nutritiu i, en aquest sentit, augmentar la capacitació professional dels associats. 

Per assolir tots aquests objectius l’associació realitza tot tipus d’activitats, campanyes, cursos, debats, trobades que siguin necessàries. 

4.- Accions que hem realitzat. 

En els vora tres anys d’activitat de l’associació hem desenvolupat diferents tipus d’activitats. 

– Reunions periòdiques que es realitzen a diferents ciutats de Catalunya i a Xixona. Per les dificultats de desplaçament, a vegades alguns dels membres de l’associació s’han incorporat a les reunions via telemàtica. (Trobades una vegada al mes) – Registre del nom i el logo de l’associació (Barcelona, Juliol 2017) – Desenvolupament d’un primer pla de comunicació i xarxes socials. Creació de la nostra pàgina web. Es contracta equip de dissenyadors per preparar logo, díptics i distintius pels punts de venda. (Terrassa, Novembre 2018) – Presentació de la nostra associació al Gremi de Pastissers de Barcelona. 

(Barcelona, juny 2018) – Roda de premsa a l’Ajuntament de Reus per presentar la nostra associació. 

(Reus, novembre 2018). – Curs de diferents varietats d’ametlla a càrrec de l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) impartit per Agustí Romero, investigador en Fructicultura i especialista en Olivicultura i Elaiotècnia.(Reus, Maig 2018) – Tast Hedònic de Torró de Xixona, a càrrec de cadascun dels associats en les seves respectives botigues. (Novembre-Desembre 2018) – Curs sobre la utilització d’edulcorants en la fabricació de torrons i massapans, impartit per Òscar Gutiérrez, responsable de formació de Lahea Análisis, S.L. (Xixona, Febrer 2019) – Tastet de mel i ametlles a la Jornada de Món Sant Benet a la Fundació Alícia, centre dedicat a la innovació tecnològica en cuina i a la millora dels hàbits alimentaris. ( Sant Fruitós de Bages, Abril 2018) – Jornades a Creacció ( Agència d’emprenedoria, innovació i coneixement d’Osona). (Vic, octubre 2018-Maig 2019) – Xerrada sobre la Història de la Comercialització del Torró, impartida per Lluis Garrigós i Bernat Garrigós. (Xixona, octubre de 2019)

– I Jornada de l’Ametlla Marcona. De la terra a la Taula. (Xixona, Febrer 2020) 

 

La vida es corta, pero dulce! La vida és curta, però dolça!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *