LA RECUPERACIÓ DE LA MEMÒRIA DEL TERRITORI DE MONTNEGRE: llibre i conferències a la UA

El blog del terró i turisme Made in Xixona participa en este projecte cultural coordinat pel doctor en dret Jorge Payá i per la cronista oficial de Mutxamel, Assumpció Brotons Boix, amb un article en el llibre de la col·lecció l’Ordit del Servei de Publicacions de la Universitat d’Alacant i en la tula redona del dimarts 4 d’octubre en la Seu de la UA a Alacant (avinguda Ramón i Cajal)

 

DATA, HORARI I LLOC:  

Data:  

Sessions presencials: dilluns, dimarts, dimecres 3, 4 i 5   d’octubre de 2022. 20 h.  

Cada sessió tindrà una duració de 1’5 h. (de 20 a 21’30 h).  

Eixida de camp: diumenge 9 d’octubre de 2022. 10 h.  Fins les 13’30 h (aprox).

 

 

Lloc:  

Sessions presencials: seu de la UA a Alacant, c/ Av. de  Ramón y Cajal, 4, 03001 Alacant. Sala Rafael Altamira   (capacitat 95 persones).  

Eixida de camp: recorrerà diversos punts del territori de  Montnegre, entre els termes municipals d’Alacant i Xixona.

LLENGUA:  

Les sessions es desenvoluparan en castellà i valencià.  

OBJECTIU: 

Donar a conèixer, a partir de testimoniatges orals i gràfics, diferents aspectes de  la cultura i forma de vida característica dels històrics caserius localitzats en el  territori del Montnegre, com són: Montnegre de Dalt, Montnegre de Baix (o  d’enmig), Xapitell i La Culata-Molí de Busot.  

Gran part dels testimoniatges orals i gràfics han sigut obtinguts a partir del treball  de recerca dut a terme pels coordinadors del curs en ocasió de preparar i editar una  publicació dedicada al Montnegre i realitzada amb el servei de publicacions de la  Universitat d’Alacant (col·lecció L’Ordit); aquesta publicació està previst que veja  la llum en el quart trimestre de 2022. Per raons d’espai, una part significativa  d’aquests testimoniatges i materials gràfics no han pogut ser publicats. Mitjançant  aquest cicle de conferències en la seu, volem donar visibilitat i compartir amb el  públic el record, memòria i vivències dels habitants de Montnegre, un territori que  considerem excepcional. 

GUIÓ DE CADA SESSIÓ PRESENCIAL  

Esquema conforme al qual es desenvoluparan: 

 5/10 minuts: introducció de la temàtica de la sessió a càrrec d’un coordinador.   70/75 minuts: intervenció dels participants / taula redona (acompanyada de  projecció d’imatges) moderada per un dels coordinadors.  

 15 minuts: col·loqui.  

 Duració total de cada sessió: 90 minuts (1’5 hores). 

 

Sessió 1: dilluns, 3 octubre 2022. 20 h.  

Conferències  

Títol: “El territori de Montnegre: una mirada des de la geografia i l’arquitectura”.  

 Les peculiaritats geogràfiques, tant físiques com humanes, d’aquest territori, el seu  alt valor geològic, paisatgístic i mediambiental, unit a la presència continuada d’un  contingent poblacional, almenys des del segle XVII, doten al Montnegre d’unes  característiques molt interessants. D’altra banda, el seu tradicional aïllament, fan  d’ell un espai molt poc conegut entre els alacantins. La sessió d’aquesta vesprada  estarà dedicada a realitzar una aproximació, des de les disciplines de l’arquitectura  i la geografia al territori del Montnegre. Per a això comptarem amb la intervenció  de:  

 Esmeralda Martínez Salvador, arquitecta i geògrafa (30 minuts). 

o Aproximació geogràfica al territori del Montnegre.  

 Natalia Blay Varó, arquitecta (30 minuts) i Francisco Rodríguez Nieto, fuster. 

o L’associació veïnal i la recuperació de les antigues escoles de Montnegre de  Dalt.  

Presenta: Dr. Jorge Payá Sellés, co-coordinador de les jornades.

Sessió 2: dimarts, 4 octubre 2022. 20 h.  

Taula redona  

Títol: “Serveis públics, vida quotidiana i modus vivendi. La recuperació de la  memòria”.  

 L’aïllament d’aquesta partida i la seua situació entre els termes de Xixona i  Alacant, havent arribat a pertànyer al llarg de la història a tres municipis (Xixona,  Mutxamel i Alacant), van dificultar i dotar de peculiaritats pròpies la prestació  dels serveis essencials als habitants d’aquests caserius. En aquesta taula redona  parlarem i reflexionarem sobre com es duia a terme l’administració / govern del  territori de Montnegre, la forma en què es prestaven els serveis essencials  (educació, sanitat, comunicacions, transport), l’activitat agrícola i ramadera en  aqueix territori i la vida quotidiana en els diferents caserius que el componen (com  es vivia diàriament, quins moments i llocs hi havia per a l’esplai i la convivència  entre els veïns de la partida).  

 La intervenció dels participants en la taula redona s’acompanyarà de la projecció  d’imatges aportades per veïnes i veïns de Montnegre. Participaran en la taula  redona:  

o Julia Berenguer Ramos, veïna de casa del Batanot  

o Víctor Blay Sirvent, agricultor i veí de Montnegre de Dalt  

o Amparo Cremades Mira, veïna del Molí d’Enmig  

o Francisco Doménech Soler, veí de casa-tenda el Xorlit  

o Bernat Sirvent Coloma, periodista 

Modera: Assumpció Brotons Boix, co-coordinadora de les jornades

Sessió 3: dimecres, 5 octubre 2022. 20 h.  

Taula redona  

Títol: “Presentació del llibre: Montnegre”  

Publicació de caràcter divulgatiu dedicada al Montnegre i realitzada amb el servei  de publicacions de la Universitat d’Alacant, dins de la col·lecció L’Ordit. El llibre  reuneix el testimoniatge de persones vinculades per raons personals i/o  professionals a Montnegre, així com col·laboracions dedicades a l’estudi d’aquest  territori des de perspectives com la botànica, la filologia, la geologia o la història  del dret.  

Intervindran:  

o Jorge Payá Sellés i Assumpció Brotons Boix, editors de la publicació.  o Xavier Casero Belda, publicacions de la Universitat d’Alacant.  

Sessió 4: diumenge, 9 octubre 2022. 10 h.  

Eixida de camp  

Visita guiada als caserius de Montnegre.  

Durant el matí del diumenge 9 d’octubre. Consistiria en una ruta guiada pels  coordinadors del curs, per diferents punts d’interés de Montnegre i en la qual  comptaríem també amb la participació d’alguns dels habitants i/o estudiosos de la  partida. Les persones interessades a assistir han d’acudir a la mateixa amb els seus  vehicles particulars. Tot el trajecte s’efectuarà per carretera asfaltada. La ruta  comprendrà 3 parades, desplaçant-nos de l’una a l’altra en els nostres vehicles. Les  parades s’efectuaran en llocs on podrem estacionar els vehicles. Degut al reduït  espai per a estacionar als llocs que visitarem, és important que ens agrupem, amb  la finalitat de traslladar-nos en els menys vehicles possibles.  

 10 h. Punt de trobada i començament de la ruta: solar de l’antiga ermita del  Xapitell. Terme municipal d’Alacant.  

Google maps: https://goo.gl/maps/mmxsib1zm84drygz9

Ací ens distribuirem entre alguns dels vehicles, deixant la resta  aparcats en aquest punt al qual tornarem en finalitzar la ruta.  

 Primera parada: Montnegre de Baix – carretera. Terme municipal de  Xixona.  

 Segona parada: Montnegre de Baix – ermita el Salvador. Terme municipal  de Xixona.  

 Tercera parada: Montnegre de Dalt – antigues escoles i ermita N. Sra. dels  Àngels. Terme municipal de Xixona.  

Retorn, desfent el recorregut, a solar de l’ermita del Xapitell.  

Duració aproximada 3 h / 3’5 h.  

 

COORDINADORS  

 Dr. Jorge Payá Sellés, doctor en Dret, investigador i divulgador del territori i el  sistema de regs vinculat al riu Montnegre.  

 Asunción Brotons Boix, cronista de Mutxamel.  

Setembre de 2022

 

Montnegre: tierra blanca y fértil, agua y cañas

 

L’últim mohicà del ramat

 

Hermanos Blay de Montnegre de Dalt: toda una vida con agricultura delicatessen de proximidad

La vida es corta, pero dulce! La vida és curta, però dolça!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *