La Unió de Llauradors alerta d’un augment de costos del 25% en la collita d’ametla

El major sindicat del camp de la Comunitat Valenciana li ho atribueix a la mala climatologia dels últims mesos amb excés d’humitat que provoquen malalties fúngiques amb caiguda de fruits, a la incidència de la fauna saltavge i a la caiguda en els preus

LA UNIÓ de Llauradors indica que l’augment dels costos de producció a causa de la mala climatologia dels últims mesos i la incidència de la fauna salvatge, al costat d’una caiguda en els preus, amenacen la pròxima collita de l’ametla en la Comunitat Valenciana i provoca la preocupació entre els productors que vivien últimament campanyes d’estabilitat. La pujada de costos de producció podria ser fins i tot entre un 20-25% superior a anys anteriors.

Igual que en altres cultius, el clima irregular ha afectat els ametlers. L’excés d’humitat i les pluges continuades de la primavera han incrementat considerablement les malalties fúngiques que provoquen defoliació i caiguda malde fruita. La monilia, el fusicocium, la lepra, la taca ocre o el garbellat de l’ametla estan presents en moltes explotacions i els tractaments han de ser més freqüents que els habituals en altres anys. Aquest increment de tractaments, moltes vegades posposats per les contínues pluges o per la impossibilitat d’accedir a la finca davant la humitat del terreny, suposarà eixe considerable augment dels costos de producció.

Encara que resulta una mica prematur efectuar una estimació de la producció per a aquesta campanya, l’experiència indica que en les plantacions tradicionals serà inferior a la campanya passada, encara que el percentatge variarà en funció de la major o menor incidència dels aspectes esmentats i també podrà influir la forta caiguda de fulla en moltes parcel·les on els tractaments o no es fan o es retarden en excés.

Caiguda de fulles en els amtelers./FOTO LA UNIÓ LLAURADORS

Caiguda de fulles en els amtelers./FOTO LA UNIÓ LLAURADORS

La fauna salvatge també és un altre dels problemes que més preocupen els llauradors. La paralització de l’activitat cinegètica per la crisi sanitària del Covid-19 ha provocat un major augment de la població

La fauna salvatge també és un altre dels problemes que més preocupen els llauradors. La paralització de l’activitat cinegètica per la crisi sanitària del Covid-19 ha provocat un major augment de la població amb destrossa del cultiu i greus pèrdues en la producció no sols per a aquesta campanya sinó per a les següents. El sector demana que es torne a caçar amb normalitat, sense complicacions burocràtiques, per a evitar almenys minimitzar aquest tipus de danys.

La llotja de Reus, referent en Espanya, porta des del 9 de març sense presentar cotitzacions

Una altra de les preocupacions per als productors són les cotitzacions de les diferents llotges. Amb la crisi del Covid-19 la llotja de Reus, referent en l’àmbit estatal, porta sense presentar cotitzacions des del passat 9 de març; la d’Albacete ha estat cinc setmanes tancada i la de Múrcia és l’unica que només ha tancat dues setmanes. Les cotitzacions de l’ametla comuna en les llotges d’Albacete i Múrcia, durant la setmana del 23 d’abril, han sigut de 4,80 €/kg i 4,95 €/kg, respectivament, el que significa un descens del 8,3% i 6,3% en relació al principi de la declaració de l’estat d’alarma. La llotja de Reus a més, després de tancar en anteriors ocasions, sempre ha reflectit posteriorment una caiguda de preus de més del 10%.

LA UNIÓ espera que “ningú tinga la temptació d’aprofitar aquesta situació de crisi, on la solidaritat és l’únic valor que tenim, per a provocar artificialment una caiguda de preu en origen” i per això “demanem que l’Administració vigile i controle qualsevol anomalia que repercutisca en un descens del preu de les ametles”.

La vida es corta, pero dulce! La vida és curta, però dolça!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *