La Unió Europea planteja canvis en el protocol com el retall de 100 a 50 metres l’àrea d’erradicació enfront de les plantes infectades pel bacteri i permetre replantar les zones afectades, la qual cosa obri la porta a l’oliverar
La Unió Europea ultima un important canvi de criteri en el protocol de lluita contra la ‘Xylella fastidiosa’ que acurta a la meitat (de 100 a 50 metres) l’àrea d’erradicació enfront de les plantes infectades pel bacteri, una modificació que reduiria significativament l’obligació d’arrancada d’arbres.
La consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, s’ha mostrat favorable a aquesta decisió que rebaixa un dels requisits del pla d’erradicació que exigeix la directiva europea, durant la reunió que ha mantingut amb el conjunt de les entitats agràries, cooperatives i planteristes per a presentar les dades de la dotzena actualització de la plaga a la Comunitat Valenciana, que es publica aquest dimarts en el ‘Diari Oficial de la Generalitat Valenciana’.
La modificació normativa que prepara Brussel·les també podrà permetre la replantació en la zona afectada d’espècies arbòries que fa dos anys que estan lliures de ‘Xylella’, amb la qual cosa s’obri la porta a l’oliverar, un cultiu que a la Comunitat s’ha mostrat resistent al bacteri i que s’adaptaria bé als terrenys més colpejats per la plaga.
Un pla de reconversió que Mollà ha reivindicat des que tinguera la seua primera sessió amb els afectats i visitara els camps danyats pel bacteri el 3 de juliol passat, a penes 15 dies després que prenguera possessió com a consellera.
61 % d’anàlisi i actuació sobre 11.000 parcel·les
Les xifres de la dotzena actualització demostren la intensificació del control, el mostreig i l’anàlisi de la plaga, dins de l’estratègia del diagnòstic com a guia d’actuació empresa per la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, que en 2019 va analitzar 21.168 mostres: el 61 % del total que s’ha recollit des de la detecció del primer brot el juny de 2017.
Els 1.217 positius nous obeeixen, així, al reforç de les tasques de monitoratge i rastreig amb l’objectiu de conéixer la seroprevalença de la plaga a la Comunitat Valenciana (que es concentra al nord de la província d’Alacant i en l’entorn de la comarca de la Safor, a la de València).
Alcoleja, Benilloba, Benimeli, Pego, Penàguila, el Ràfol d’Almúnia , Sanet y Negrals i Sella
Els informes assenyalen que la ‘Xylella’ es troba estesa en la zona demarcada, que s’eleva un 10 %, i arriba a les 152.900 hectàrees, però no colonitza nous territoris, ja que els 8 municipis nous que registren positius ja estaven inclosos en el radi d’acció de la Conselleria (Alcoleja, Benilloba, Benimeli, Pego, Penàguila, el Ràfol d’Almúnia , Sanet y Negrals i Sella).
Mireia Mollà ha traslladat als representants d’Ailimpo, Asaja Alacant, Asfplant, AVA-Asaja, CCPV-COAG, el Comité de Gestió de Cítrics, la Federació de Cooperatives Agroalimentàries, Fepac, La Unió i UPA «el suport indiscutible de la Conselleria als afectats i l’esforç amb més recursos, tant humans com materials, per a frenar la propagació de la plaga».
5.935 hectàrees s’han tractat amb insecticida per a previndre la dispersió de la malaltia pels insectes vectors
La Conselleria ha executat la retirada d’espècies hoste en 4.770 parcel·les, mentre que 5.935 més s’han tractat amb insecticida per a previndre la dispersió de la malaltia pels insectes vectors, amb la qual cosa s’ha assolit així l’actuació en quasi 11.000 parcel·les.
L’Administració autonòmica compleix el pla d’erradicació marcat per la Unió Europea, encara que manté la prioritat d’actuació sobre les parcel·les abandonades, amb un risc potencial més elevat per a la propagació de la plaga.
150 professionals es dediquen a les tasques de control de moviments, anàlisi de laboratori, coordinació i administració, inspecció i supressió de vegetals
En matèria de personal, prop de 150 professionals es dediquen a les tasques de control de moviments, anàlisi de laboratori, coordinació i administració, inspecció i supressió de vegetals. A aquestes dues últimes tasques s’han incorporat 16 tècnics i tècniques nous respecte a l’any passat, ha explicat la titular d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.
Pel que fa al control de plantes infectades, s’han suprimit el 99,8 % dels 1.547 positius detectats en data de setembre de 2019, xifra total prèvia a l’actualització present.
9,2 milions d’euros
En 2018 es van destinar 3,2 milions d’euros per a fer front a la ‘Xylella fastidiosa’, que quasi es van duplicar en 2019, que van arribar als 6 milions d’euros. Aquests fons, cofinançats per la Conselleria d’Agricultura i el Ministeri d’Agricultura, està previst que augmenten enguany, ja que a la fi d’abril la Unió Europea ha transferit més de 494.000 euros, corresponents al primer pagament de les ajudes per a sufragar les mesures d’emergència que es van emprendre en 2017, data de detecció del primer brot.
Les indemnitzacions previstes per la Conselleria han suposat la concessió de 360.000 euros en els últims dos anys. Amb les ajudes s’han cobert totes les sol·licituds que s’han presentat que complien els requisits de la convocatòria, de manera que ningú amb la documentació exigida presentada en temps i forma ha quedat fora.
A més de les ajudes econòmiques, la Conselleria col·labora en la prevenció, per mitjà del repartiment de 5.500 litres d’insecticida en la zona demarcada, per a afavorir el tractament contra el vector. Una quantitat suficient per a protegir 27.500 hectàrees d’erms, fruiters de pinyol, ametlers, oliveres i vinyes.
D’altra banda, la Conselleria està duent a terme el seguiment del cicle biològic dels insectes vectors en àrees distintes de la zona demarcada, a fi d’aportar informació sobre les maneres i moments òptims d’intervenció.
La consellera Mireia Mollà també ha avançat al sector la nova ordre de cultius alternatius adaptats a les característiques i l’evolució de la ‘Xylella’ a la Comunitat Valenciana, sobre la qual ja està treballant la Conselleria
La consellera també ha avançat al sector la nova ordre de cultius alternatius adaptats a les característiques i l’evolució de la ‘Xylella’ a la Comunitat Valenciana, sobre la qual ja està treballant la Conselleria. Un pla que inclou solucions per a mantindre l’activitat i la font d’ingressos de les persones afectades, així com el patrimoni natural i agrícola del territori.
Deja una respuesta