‘Made in Jijona’, en la taula redona sobre Montnegre en la Universitat d’Alacant

El dimarts 4 d’octubre, onom de Sant Francesc, va ser el dia elegit per celebrar esta conferència d’una sèrie dedicada als llogarets de Xixona i Alacant, coordinada pel jurista i investigador Jorge Payá i per l’arxivera i bibliotecària de Mutxamel, Suni Brotons, davant l’inminent publicació del llibre titulat ‘Montnegre’, de la col·lecció L’Ordit de la UA

I vam parlar dels soterrament de les persones a lloms dels matxos per les serralades fins a Xixona, on se celebraba el funeral. I vam parlar de l’últim mohicà del ramat, Pep Cremalló. I vam parlar del paradís natural del Montnegre de Dalt, i de les migracions d’aus  com els tords comuns, i del mal estat dels camins rurals depenents de l’Ajunament de Xixona, i de que Montnegre sempre ens ha encisat, i de que és «tierra de nadie y de todos».

I de que el projecte de la Diputació d’Alacant del corredor o sender verd està molt bé, però que ja la Generalitat del Govern d’Eduardo Zaplana ho va anunciar i projectar fa tres dècades i res s’ha fet. I també vam parlar de la plaga del tomicus que matava milers i milers de pins a la zona de repoblació forestal i com ho publicarem de forma reiterada i incisiva en el diari La Verdad per tal que les autoritats feren cas i actuaren.

I ens assabentarem de que hi una sèquia que es diu dels Enarmorats i que existeix el concepte de aigua vella i aigua nova en el imaginari colecteiu dels regants i agricultors del Montnegre. I de es una vergonya que fa trenta anys que no es neteja el riu de canyes i vegetació sobrant, que ha fet desaparèixer l’antic sender fins Montnegre d’Enmig.

I sapiguerem que un dels plats preferits en Montnegre de Dalt es el llegum de riu i altre el giraboix. I de que la gent va viure feliç, molt feliç, malgrat les moltes mancançes de tot tipus, incloses les comunicacions. I vam saber que a les festes d’agost es contractava a les bandes de música del Palomó i de Tibi, no a la de Xixona, i que les festes duraven tres dies i tres nits.

 

La vida es corta, pero dulce! La vida és curta, però dolça!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *