El compositor mutxameler de la peça per celebrar els cent anys de la filà mora xixonenca i també la Capitania de 2019 assenyala que creu que agradarà per desfilar i anuncia que està involucrat en la creació d’un pasdoble que s’estrenará a l’estiu per la banda UMX

Dimas Pla Sirvent, president de la banda UMX; Jhonatan Gras, president de la Federació Sant Bertomeu i Sant Sebastià; i el compositor i músic Mario Esteve Ramon, en el lliurament de la peça de les ambaixades en 2017./FOTO FEDERACIÓ
Mario Esteve Ramón, de 37 anys i nascut a Mutxamel, on es membre de la seva banda de música, a més de la Unió Musical de Xixona (UMX), és el compositor de la marxa mora ‘Centenari Vermell’, que va estrenar la banda de música de Muro d’Alcoi el passat mes de marça al Cine de Dalt de Xixona i que ja es pot escoltar en el canal Youtube https://www.youtube.com/watch?v=ZFGWHRDw9RQ&feature=youtu.be&fbclid=IwAR0KRnM4-IkiIO6cMPt9EAWEkvGPFQXWZ9o44U454abeSYDzCzH3yXJrriE.
Esta peça, que es producte d’un encàrrec de la filà amb motiu de la celebració del centenari de Moros Vermells (1919-2019), ha estat determinada per l’inspiració de Mario Esteve sobre la base d’una de les peces musicals més representatives de Xixona: el pasdoble Fiesta en Jijona que va composar el músic i mestre Vicente Pla Candela com una mena d’himne de les festes de moros y cristians del poble del terró.
Segons explica Mario Esteve, «la marxa Centenari Vermell està basada en moltes melodies i moments de Fiesta en Jijona, perquè vaig pensar que aquesta peça es clau a Xixona i arriba a l’ànima de tots els xixonencs». I raó no li falta, perquè el compositor i trompetista mutxameler ha sabut incloure a la marxa mora alguns dels millors retalls i motius de Fiesta en Jijona com ara la jota del Raconet o la Sandinga i altres ritmes característics del folclore xixonenc que ja va inspirar el compositor d’este pasdoble, Vicent Pla Candela.

Mario Esteve Ramón tocant la seva trompeta./FOTO FACE MARIO
«He tractat que la majoria de melodies d’inici, trio o fort final tinguen eixos intervals característics de Fiesta en Jijona, tot i acloblats al ritme propi i tempo de la marxa mora», afegeix Mario Esteve al blog ‘Made in Jijona’. En la corda dels clarinets, en la de les trompes, en el fort general d’enmig, en el fort final in crescendo. El motiu de la Sandiga i de la Jota del Raconet, tant reconeixibles per qualsevol xixonenc, hi és present a ‘Centenari Vermell’.
La peça va ser estrenada amb un concert protagonitzat per la banda Unió Musical de Muro el propassat març. Va causar molt bones sensacions i vibracions a Xixona, en particular als entusiastes festers de la filà Moros Vermells, en un poble on es valora la música de moros i cristians quasi més que la pròpia festa en si mateix.

Una esquadra de veterans de la centenaria filà Moros Vermells de Xixona./FOTO VERMELLS
Un éxit garantit per les desfilades del proper mes d’agost. Abans, però, el 13 de juliol la filà Vermells celebra un acte a la seva kábila en el que participarà la banda local Unió Musical de Xixona (UMX), on previsiblement també s’interpretarà aquesta marxa mora de Mario Esteve i, entre altres coses per ananar escalfant motors envers la Capitania que encarnen Félix i Pablo, es presentarà un CD i un llibre escrit pel profesor i escriptor i moro vermell Jaume Miquel sobre la història i les anècdotes d’aquesta històrica filada xixonenca.
Està previst, segons explica Mario Esteve, que l’estrena pel carrer, que es produirà en l’Entrà de Moros i Cristians de Xixona el proper 24 d’agost, comptarà amb la participació d’una banda amb un mínim de cent músics, la qual cosa garanteix l’espectacularitat i el profund olor a festa arrelada a la terra xixonenca.

El famós canó dels moros Vermells, a la porta de l’Ajuntament de Xixona, amb el professor i escriptor Jaume Miquel a la dreta de l’imatge./FOTO BERNAT SIRVENT
Mario Esteve es declara «compositor autodidacta», tot i que està aprenent l’ofici de la mà de grans creadors de música festera i d’altre tipus com ara Ramon Garcia i Soler, Saül Gómez i Mario Roig Vila. És empleat del Registre de la Propietat a Alacant, la qual cosa no li ha impedit a Mario finalitzar ara fa unes setmanes els seus estudis de grau mitjà de trompeta, perquè se’ls va deixar incomplets al Conservatori d’Alacant fa uns anys. «Sempre he tingut inquietuds en fer composicions en bodes i altres actes a Mutxamel i ara he pensat que era el moment de dicar-me un poc més, per què no?», manifesta.
Fanfàrria per les ambaixades i pasdoble en honor al seu avi
Mario Esteve ja va regalar-li a la Federació de festes Sant Bartomeu i Sant Sebastià de Xixona ara fa tres anys l’obra ‘Cap al castell’, amb commeració dels vint-i-cinc anys de les ambaixades a Xixona. També és autor del pasdoble ‘El Palalet’, dedicat al seu avi de Mutxamel i, més recentment, de l’obra nadalenca ‘Ja venen els Reis’, que va quedar finalista a un concurs celebrat el desembre a Ibi. A hores d’ara, Mario Esteve està implicat en composar un pasdoble que, previsiblement, serà estrenat el proper estiu per la banda Unió Musical de Xixona (UMX).
«Crec que és una marxa mora que es desfilarà molt bé a Xixona i a tot arreu amb molt de música de metall i percussió», emfatitza Mario Esteve, un músic mutxamel i, des de ja, un poc més xixonenc, també d’ànima.

Els capitans de Moros Vemells i Contrabandistas de 2019./FOTO FEDERACIÓ
Per Sant Bartomeu i Sant Sebastià, que arranque l’Entrà!!!!
Deja una respuesta