Medi Ambient detecta la presència de l’amfibi més amenaçat de la Comunitat Valenciana

En el Parc Natural del Prat de Cabanes-Torreblanca després de quasi mig segle

 

  • Este 2024 s’han verificat sis exemplars després d’una primera observació prop del centre d’interpretació del parc

  • Amb esta ja són sis les espècies de fauna catalogades com en perill d’extinció presents en el Prat de Cabanes

 

La granota pintada (Discoglossus galganoi), l’amfibi més amenaçat de la Comunitat Valenciana, ha sigut detectat en el Parc Natural del Prats de Cabanes-Torreblanca, després de quasi mig segle sense constància d’esta espècie.

Així ho ha comprovat la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori a través del personal del parc natural i de l’equip d’agents mediambientals juntament amb  membres de l’Associació Herpetològica Timon que han corroborat que esta espècie té presència en gran part de l’aiguamoll.

Tots els exemplars trobats en l’espai protegit presenten un patró atípic de tres línies daurades en el dors que es distingix del més freqüent en la península Ibèrica, que presenta taques circulars.

Recentment, en la primavera d’este 2024, un mostreig nocturn ha permés localitzar sis exemplars en una altra zona diferent del parc, a Cabanes. Es tracta d’una densitat alta per a una espècie tan dispersa com la granota pintada. És per això que la població del Prat és, ara com ara, la població coneguda més gran de la granota pintada a la Comunitat Valenciana.

Este descobriment ha sigut publicat en la revista de l’Associació Herpetològica Espanyola amb l’article Primera cita de Discoglossus galganoi en el Parque Natural del Prat de Cabanes-Torreblanca desde 1979 (Canós-Burguete & Torrijo-Salesa, 2024), disponible des de l’1 de juny d’enguany.

La importància d’esta troballa és causada per una cita antiga de Discoglossus galganoi en el Prat de Cabanes-Torreblanca, de 1979, i s’havia dubtat de la seua veracitat ja que no s’havia localitzat cap altre exemplar de la granota pintada en el Parc Natural fins ara, quatre dècades després.

El Parc Natural Prat de Cabanes-Torreblanca

Amb esta, ja són sis les espècies de fauna catalogades com en perill d’extinció presents en el Prat, com l’arpellot de marjal (Circus aeruginosus), la tortuga d’estany (Emys orbicularis) o el fartet (Aphanius iberus), entre altres.

El Parc Natural del Prat de Cabanes-Torreblanca és l’espai que allotja algunes de les millors poblacions reproductores d’estes espècies en tota la Comunitat Valenciana, la qual cosa posa de manifest la importància de conservar este espai amb els seus valors intactes.

La vida es corta, pero dulce! La vida és curta, però dolça!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *