Montes: «No hi ha un problema de turismofòbia»

  • La consellera Nuria Montes ha participat en Benidorm en l’obertura del congrés del Digital Tourist 2024

  • Assenyala que a la Comunitat Valenciana “no hi ha un problema de turismofòbia” i assegura que una destinació turística ben gestionada, està perfectament dissenyada perquè els turistes i residents puguen conviure en absoluta harmonia

  • Destaca l’aposta de la Generalitat per impulsar “la intel·ligència artificial, les dades i la innovació per a reforçar la gestió turística”

 

La Comunitat Valenciana ha rebut este dijous en el congrés Digital Tourist 2024 que se celebra a Benidorm un reconeixement per la seua dedicació al turisme intel·ligent i el seu foment en les seues destinacions turístiques.

La consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, ha rebut este guardó, atorgat per l’associació representant del sector de la indústria digital a Espanya (Ametic), de mans del seu president, Pedro Mier.

Ametic ha distingit la Comunitat Valenciana pel treball exercit en pro del desenvolupament tecnològic en el sector del turisme amb una visió de futur proactiva.

En concret, s’ha valorat l’activitat que es desenvolupa des de l’Institut Valencià de Tecnologies Turístiques (Invat·tur) en l’ús de les tecnologies de la informació en les destinacions adscrites a la Xarxa de Destinacions Turístiques de la Comunitat Valenciana, que s’ha convertit en un exemple que cal seguir per altres comunitats autònomes, a més del fet que comptarà amb la ubicació de la Plataforma Intel·ligent de Destinacions desenvolupada amb Segittur.

Nuria Montes ha destacat que, des de la Generalitat i a través de l’Invat·tur, “treballem per i per al turisme perquè, a més, creiem fermament en esta activitat econòmica”, ja que “és una benedicció per a la nostra economia i també per a la nostra societat”. Per això, ha afegit que el turisme “ha sigut una font de riquesa, de progrés, d’ocupació i també de llibertat, com ho va ser el Benidorm dels anys 60”.

 

Rebuig a la turismofòbia

La titular de Turisme també ha referit a la turismofòbia, que ha descrit com “un missatge pervers, del qual estem completament en contra” i ha recordat que “aquells que denuncien la turismofòbia també són turistes; tots tenim eixa doble virtut, som residents i alhora som turistes quan eixim”.

En este context, Nuria Montes ha asseverat que “a la Comunitat Valenciana no hi ha un problema de turismofòbia”, i ha posat l’accent que “no hi ha una pressió turística insostenible o insuportable”, i ha remarcat que “la situació de les illes és una altra, la insularitat dona un altre tipus de condicionants diferents de les destinacions turístiques que estem en la Península”.

D’esta manera, la titular de Turisme ha posat l’exemple del model turístic de Benidorm, assenyalant que “té 70.000 habitants i normalment atén poblacions turístiques que estan per damunt dels 300.000 habitants i frega els 450.000 durant el mes d’agost”. Sobre este tema, ha puntualitzat que “en este cas, la població turística sí que podria generar un problema de turismofòbia i, precisament, és tot el contrari”.

Montes ha afegit que “Benidorm és una ciutat que, ben gestionada, està perfectament dissenyada perquè els turistes i residents puguen conviure en absoluta harmonia, excepte algunes comptades excepcions”. Per això, ha apuntat que “en ciutats més grans, que tenen milions d’habitants, i on la capacitat de càrrega turística està en 40.000 o 50.000 places, no sembla que esta proporció entre habitants i turistes haja de generar un problema, més enllà que un cúmul de determinats turistes en uns dies concrets, i en uns llocs concrets de la ciutat”.

Per a Nuria Montes “tot això és un problema de gestió”, per la qual cosa ha mostrat la seua disconformitat amb tots aquells que intenten transmetre el missatge de turismofòbia i d’odi als turistes, perquè “el turisme al final és el 16 % del nostre PIB, nosaltres no podem prescindir de l’activitat turística, igual que no podem prescindir d’altres activitats”, ha recalcat.

 

 

Plataforma Intel·ligent de Destinacions en l’Invat·tur

Respecte a l’anunci fet per la secretària d’Estat de Turisme, Rosario Sánchez, sobre el node de la Plataforma Intel·ligent de Destins en l’Invat·tur, Nuria Montes ha recordat que esta Plataforma la va anunciar el president Sánchez en la seua visita a Benidorm en novembre de 2021, per la qual cosa ha assenyalat que “han passat tres anys i els avanços han sigut molt pocs”.

Així i tot, ha manifestat que “tot el que contribuïsca a millorar i a accelerar estes fases d’esta plataforma serà molt benvingut”, perquè, tal com ha afirmat, “no hi ha ningú que més crega en les plataformes de dades, en l’intercanvi de dades i en la informació tan valuosa que ens pot donar la tecnologia i la intel·ligència artificial aplicada a les dades turístiques, que este Consell”.

Obertura Congrés Digital Tourist 2024

En l’obertura de Digital Tourist, celebrada este dijous, Nuria Montes ha reiterat l’aposta de la Generalitat per impulsar “la intel·ligència artificial, les dades i la innovació”, ja que “s’han convertit en ferramentes estratègiques per a prendre les millors decisions en matèria de gestió turística”.

En l’obertura institucional, a més de la consellera Nuria Montes, han participat el president de l’associació representant del sector de la indústria digital a Espanya (Ametic), Pedro Mier; la secretària d’Estat de Turisme, Rosario Sánchez; el president de RECI, José de la Uz; i l’alcalde de Benidorm, Toni Pérez.

La responsable de Turisme ha recordat que “la capacitació de personal tècnic d’empreses i destinacions de la Comunitat Valenciana en intel·ligència artificial, innovació i big data és un dels principals reptes de cara a este any 2024”. En eixe sentit, ha incidit en el fet que “ací, les administracions públiques tenim un paper extraordinari per a jugar” i ha assenyalat que temes que s’abordaran en este congrés “ens llançaran llum al treball que ja estem fent”.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *