Mor el propietari xixonenc del mític bar Guillermo d’Alacant

Avui ha marxat, a l’edat de 88 anys, Guillermo Maciá Durà, un fill de xixonenc (Guillermo Macià Garrigós), que ha sigut profeta a Alacant durante més de mig secle, en concret seixanta-i-dos anys, doncs va obrir l’any 1956 al carrer Pintor Velázquez d’Alacant, molt a prop del Mercat Central.

Guillermo Macià i la seva dona Paquita, amb el seu fill Paco i la resta de treballadors del bar restaurant en una imatge de fa deu anys./FOTO WEB BAR GUILLERMO

Guillermo Macià i la seva dona Paquita, amb el seu fill Paco i la resta de treballadors del bar restaurant en una imatge de fa deu anys./FOTO WEB BAR GUILLERMO

Guillermo Maciá Durà, sempre al front de la barra atenent professionalment els molts clients de tota la província que hi ha tingut al llarg de la seva vida, també en tenia de xixonencs, com servidor, era fill d’un treballador del transport de Xixona que se’n baixà a Alacant amb el seu carret tirat per dos o tres cavalls i que oferia el servei a les rodalies del Casino d’Alacant.

Guillermo Macià Durá ja va néixer a Alacant, tot i que ell mai no ha renunciat als seus orígens xixonencs. Sa mare, Soledad Durà Cerdà, hi era original de Castalla, un municipi d’antic vinculat al poble del terró i el gelat.

Va fer fama a Alacant des del minut u en obrir el bar Guillermo on hi era un altre mític local alacantí, el bar Pelailla, sobretot per la seva ensaladilla russa. Es deia que era la millor del món. El propi Guillermo, que en les proppassades setmanes encara hi era al front de la barra malgrat la seva avançada edat o instruint els empleats sobre l’elaboració de la famosa ensaladilla, s’encarregava de pelar les gambetes del  proper Mercat Central, on també hi comprava per eixa delicatessem ensaladilla la creïlla original de Xixona o de les bancalades de Montnegre regades pel pantà de Tibi.

A banda de l’ensaladilla, el bar Guillermo també hi era molt conegut pels seus peixos de bahía, el marisc, els salats com ara la moixama i pels calamars a la romana, les estudevaques que se’n diuen a Xixona. No era estrany demanar-ne’n, d’estudevaques, a la barra del Guillermo i el propietari de Xixona no dubtar ni un minut del què havia de servir als seus clients d’origen xixonenc.

Plat d'olleta servida el passat novembre al bar Guillermo.

Plat d’olleta servida el passat novembre al bar Guillermo.

Però més reconegut era conforme passaven els anys el popular hostaler xixonalacantí pels seus plats de cullera, entre ells l’olleta alcoiana i la borreta xixonenca. Dos delicatessen de fora de la capital que el bo de Guillermo s’encarregà de donar a conèixer a tothom.

La seva amabilitat i professionalitat es conjuraren, juntament amb l’extrema proximitat amb Radio Alacant de la cadena Ser, perquè molts dels convidats famosos de l’emissora, com Perales, Alberto Cortez, Bertin Osborne o Joan Manuel Serrat, recalaren a la seva barra per degustar alguns dels seus típics aperitius o plats de cullera o de la cuina de la iaia. Sempre ha estar per servidor un lloc de paisanaje, agradable i, sobretot, de bons menjars.

Descanse en pau.

La vida es corta, pero dulce! La vida és curta, però dolça!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *