Ocasió d’or de Ximo Puig per anunciar hui a Xixona el desdoblament de la CV800

El president del Consell, que és titolar de l’antiga N-340, visita el poble del terró amb motiu del 750 aniversari de la Carta Pobla i defraudaria profundament tothom si no es compromet a millorar les comunicacions en una via antiga, perillosa i plena de camions de fem de tot arreu

Ximo Puig, el conseller d’Economia Rafael Climent i l’alcaldessa, en la fira de Nadal de 2015.

El cap del Govern valencià, el socialista Ximo Puig, exalcalde de Morella durant quasi dues dècades (i, per tant, gran coneixedor de la política municipal i les necessitats de les poblacions més menudes i ubicades a les zones d’interior, allunyades, per tant, dels centres de poder econòmic, social i administratiu), té avui a Xixona, el poble del terró i el gelat, una vertadera ocasió d’or per anunciar un projecte llargament reivindicat per tothom, més enllà de colors polítics: el desdoblament, al menys en el carril de pujada a Xixona, de l’antiga i, en determinats moments del dia, massificada carretera autonòmica CV800.

Este projecte de bàsica comunicació d’un poble que pot quedar molt aïllat si no es posa remei, forma part de l’agenda política dels últims mesos. En major o menor intensitat, però en forma part.

L’última volta que es va visualitzar esta realitat va estar el passat 15 de març, amb una nutrida representació institucional a Xixona per la presentació del pacte pel treball a bona parte de la comarca de l’Alacantí. Amb la presència de la directora territorial d’Economia Sostenible, Emilia Gonzàlez, la vicerrectora de la UE Núria Grané i el professor d’Economia Aplicada, José Manuel Giner, es va subratllar la necessitat de què Xixona millore les seves comunicacions.

No es va citar expressament la polèmica CV800, però totes les mirades hi estaven posades en esta via de comunicació, que arrossega molts anys de falta de inversions i, al menys, una década de reivindicacions per aconseguir el seu desdoblament. Un rebte polític del qual va fer bandera durant les seves dos legislatures el exalcalde socialista Ferran Verdú.

En eixa reunió, a la qual no faltaren alcaldes i edils d’Aigües, El Campello, La Torre de les Maçanes, Sant Joan, Sant Vicent i Tibi, així com els sindicats UGT i CC OO, Jovempa, el Consell Regulador de l’IGP Jijona i Turrón de Alicante, L’Associació de Fabricants de Torrons i Xoxolatas i la de Geladors Artesans d’Espanya, es va destacar que «les comunicacions per carretera de Xixona són deficitàries».

També la Cambra de Comerç d’Alacant s’ha manifestat en els últims temps favorable a les inversions en aquesta carretera, especialment en el tram entre Mutxamel i Xixona. Tots els partits polítics de Xixona amb representació al Consistori també han presentat esmenes diverses, fins i tot als Pressupostos Generals de l’Estast, com ara Compromís per Xixona, incloent el desdoblament en la CV800.

 

Imagen reciente de la rotonda que ha construido la Conselleria en la CV800, en el cruce en dirección a La Torre./FOTO BERNAT SIRVENT

Imatge recent de la rotonda que ha construit la Conselleria en la CV800, en l’encreuament en direcció a La Torre./FOTO BERNAT SIRVENT

Per activa i per passiva, Verdú va demanar a la Generalitat, llavors comandada pel PP, un concurs per un projecte d’informació pública sobre la necessitat de millorar la CV800, almenys en el tram entre Mutxamel i Xixona, on hi ha més intensitat de trànsit tradicionalment. Verdú fins arribar a «explotar» poc abans de les últimes eleccions autonòmiques arran una obra d’ultimíssima hora atorgat per l’aleshores consellera d’Infraestructures, Isabel Bonig, que enfadà no només l’alcalde xixonenc, sinó bona part de la població.
Verdú criticà l’alt cost de l’obra (superior als 700.000 euros) i va arribar a qualificar la millora de la calçada de «trampa mortal» teòrica per influir en un canvi de nivell de línia continua en el conegut com ‘recta dels cavalls’.

Intensitat de tràfic de menys de 20.000 vehicles diaris

L’exdirector general d’obres públiques de la Generalitat, Vicente Dómine, sempre considerà que és un nucli industrial de torró i xocolata i havia de fer millores, encara que no es podia començar perquè la intensitat mitjana de vehicles diàries era entre 12.000 i 13.000 , molt per sota de les 20.000 en els quals es recomana, com va passar amb obress en l’accés a Oriola o la ronda de Elda licitades mentre la carreta de Xixona rebia engrunes.

Avui, i malgrat l’infrafinanciació i infrainversió que reb la Comunitat Valenciana per part del Govern de Madrid, el president Ximo Puig (que està visitant en les últimes setmanes la província pel problema del relleu d’alcalde en Alacant, però també per estar ja en ‘modo’ preelectoral) podria avançar en este assumte. Segons ha sabut Made in Jijona, hi farà una clara al·lusió a les manques en comunicació que pateix el bressol del terró i el gelat.

 

Efeméride: Este 28 de abril se cumplen 750 años del documento en el que el rey Jaime I encarga a los habitantes de Xixona el  mantenimiento y defensa del castillo de la localidad. A cambio, los autoriza a construir casas dentro de los muros de la fortaleza. La carta de poblamiento de Xixona, además de su valor intrínseco, nos confirma que ya en 1268 la localidad estaba instituida como entidad de población, con personalidad jurídica como villa real, la ville de Sexona. Esta condición de villa real será fundamental en la historia futura del municipio.

 

Xixona lleva una década exigiendo desdoblar la anticuada carretera CV-800

La vida es corta, pero dulce! La vida és curta, però dolça!

2 Comments

 1. Jose Mira Amenos Responder

  Me parece muy bien que se reciba con toda clase de beneplacitos a nuestro Muy Honorable President de la Generalitat y que teniendo la suerte, esta vez, de que en Xixona la Alcaldia y la Generalitat son del mismo signo entre ellos haya buena química.
  Pero esto no quita que nuestra alcaldesa no aproveche esta simbiosis para poner sobre la mesa los problemas importantes que tenemos de despoblación, de servicios, de infraestructuras y de comunicación, sobre todo del desdoblamiento de JIJONA a Mutxamel por lo que la corporación lleva reclamando mas de 10 años.
  En este 750 Aniversario hemos podido constatar lo que era Xixona y en que la hemos convertido.
  Por cierto nuestra alcaldesa, hizo hincapié, muy bien, en lo que representa el nombre de Xixona en el mundo, gracias al turrón y nuestras pastas , cosa que corroboró el Molt Honorable, y en la sala solo vi, a mi amiga Amalia Coloma .

  1. Bernat Sirvent Post author Responder

   Muchas gracias por comentar con moderación las noticias que publica el blog Made in Jijona, la cuna del turrón y el helado con vistas impresionantes al Mediterráneo!!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *