Serra del Quarter, el punt més elevat del vast terme de Xixona

Segons l’autor de l’interessantíssim llibre Les Muntanyes de Xixona, Josep Miquel Arques Galiana, esta serralada és la gran oblidada de les muntanyes del poble dolç i fa de frontera natural amb la població d’Ibi des dels seus 1.243 metres

«La serra del Quarter és la gran oblidada de les nostres muntanyes», subratlla l’autor del llibre i professor Josep Miquel Arques. I això que, situada a la part nor-oest del terme xixonenc, del vastíssim terme millor dit, registra el punt més alt a 1.243 metres i representa la màxima altitud que podem trobar a les muntanyes del poble del terró.

Els punts més alts d’aquesta visible serralada (fins i tot s’observa des del casc urbà, darrere de la Carrasqueta) presenten els seguents noms: Biscoi, Teixereta, Quarter, cabeç del Corbó i Tallada.

Fa de frontera natural amb el municipi d’Ibi. Abasta les partides de l’Alcaid i la Canal. S’exten entre la font de Vivens (zona recreativa amb un encís natural especial) i el refugi dels Esbarzerets. Al municipi d’Ibi anomenen aquest arc muntanyós amb aquests noms, tot i que als mapes l’autor no ha trobat aquesta denominació de Quarter.

Diu l’autor de Les Muntanyes de Xixona que el nom més conegut és el cabeç de Domingo i es troben els masos (de sud a nord) de la Monya, El Ninyo, Miralles, Brossa i Sant Ignasi. La pista que porta a la font de Vivens pot guiar el caminant en el seu recorregut, perquè el camí travessa tota la serra del Quarter.

No es difícil trobar-se a aquesta pista amb ciclistes o runners, fins i totl a l’hivern. Tampoc és estrany albirar animals saltvatges com ara cèrvols, cabres arruis o, sobretot, muflons, així com el vol del voltor o de diverses tipus d’àguiles.

Tampoc és estrany albirar animals saltvatges com ara cèrvols, cabres arruis o, sobretot, muflons, així com el vol del voltor o de diverses tipus d’àguiles

 

Arques Galiana ens proposa encertadament tres rutes:

La primera, pel camí vell d’Alcoi partint des del barranc de la Font de Xixona per la PR-270, en direcció al Pou del Surdo, tras passar per la font de la Costa i la Venta Teresa, dos llocs mítics a l’imaginari colectiu xixonenc.

S’ha de deixar enrere el port de la Carrasqueta i l’inici de la pista forestal de la font de Vivens fins arribar al refugi dels Esbarzerets (que està en terme municipal d’Ibi)

S’ha de deixar enrere el port de la Carrasqueta i l’inici de la pista forestal de la font de Vivens fins arribar al refugi dels Esbarzerets (que està en terme municipal d’Ibi). Des d’aquest punt, en una senda a l’esquerra s’arriba fins al punt més alt de la serra del Quarter, a 1.243 metres i amb unes vistes panoràmiques de somni.

La segona proposta de ruta es per la Font de Vivens, després d’iniciar la caminata per la PR-CV 112 a Xixona, a l’entrada del poble si es ve des de Tibi. O arribar a la Font de Roset amb cotxe per la CV-800 per pista asfaltada.

 

La tercera i última proposta de ruta es per la Font de Roset i suposa uns 50 minuts, segons Arques. Prenent la carretera que porta a la font de Cotelles i la font d’Alècua fins arribar a eixa font i, per la sendera del Salt del Moro, cap el barranc de Castalla. Una volta en la font de Vivens es te que anar direcció Ibi fins a trobar la senda que circula per la part nord de la Serra del Quater. Tota la ruta suposa 2 hores i 20 minuts. Diu Arques que és una ruta que preferiblement s’haurà de fer acompanyat.

Borrasca Glòria i molts pins afectats a la zona

Bona part d’esta serra va estar molt afectada fa ara un any per la borrasca Glòria, tant en la part de terrenys públics de l’Ajuntament de Xixona com en les finques de titularitat privada. S’està actuant desde l’estiu per part d’una empresa forestal contractada per l’Ajuntament. Ès en aquesta zona on més pins hi ha tronxats per la meitat per la virulència de la borrasca de neu, vent i pluja del 19 i 20 de gener de 2020, com s’aprecia a una de les fotos d’aquest reportatge.

La vida es corta, pero dulce! La vida és curta, però dolça!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *