Toni Marina: Huit anys fent betlemets al carrer més antic de Xixona

L’escriptor costumista local Josep de Sílim ha visitat la casa del germà major de la saga xixonenca dels Marines i aixina ho ha reflectit amb paraules

El carrer dels Corrals és el més antic de Xixona.Toni Marina viu allí, i un dia apenes va allargar la mà i escarbar un poc, va descobrir una escudella del segle XV en la torre central de l’alcassaba del castell de la Torre Grossa que està al costat. Compte! que beuria en ella o menjaria Pelegrí de Baldoví…Fortuny Garcés de Lombierre…Alamà de Gudel?

Hi han dos sagues de germans a Xixona de prou nomenà: Els «Hermanos» dels que el meu oncle Gastón deia: «Todos lo Hermanos eran valientes»; «menos uno» replicava el germà més menut, que era més fluix.

I la saga dels Marines. L’avi era un gran improvisador d’accions teatrals en el bancal; el fill era el fuster,el de l’Hotel Brumballa del carreró de les Monges, asesor de registradors i notaris i patró de cures postconciliars revolucionaris.

Aquest Marina és el pare dels tres Marines actuals, un d’ells, Toni és del qui parlem ara, que porta des dels 8 anys fent betlemets.

El «Bethlehemet»que ens ha mostrat hui és un exemple de tendresa,simplicitat, amor al poble…sensibilitat… si vols d’una forma de kitsch siutic😜, però que a mi m’ha enamorat i m’ha fet redolar les llàgrimes.

Un diorama, un conte escenificat per nanets de fang , de realisme màgic

No us perdeu la interpretació que fa del Forat de la Penya, ni la de la taula de partir l’ametl·la, ni la de la parada del mercat…

Amb ell i amb els millors auguris entone el meu cant de pau i em fundisc en un gran abraç amb Marina i tot el que representa, precisament ací en els Callecons!

No us perdeu la interpretació que fa del Forat de la Penya

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *