Este relat forma part de l’interessant llibret ‘Passejant per Xixona’, amb textos de Bernardo Garrigós Sirvent (cronista oficial de Xixona) i amb il·lustracions de Margarita Galiana Cremades. Editat per l’Ajuntament de Xixona l’any 2013, essent alcalde de Xixona Ferran Verdú.
«Tot just al costat del castell, cap al nord, trobem la Torre Blai.
Amb l’atorgament de la carta de poblament per part del rei Jaume I, el 28 d’abril de 1268, arribaren els primers colons procedents del nord de la Corona d’Aragó. Segons explica la tradició, entre ells hi arribà una família de moliners que s’assentaren en un molí de vent existent a la rodalia del castell.
L’edifici posseïa una torre circular i una casa menuda d’una sola planta.
Els moliners portaven amb ells una imatge de Sant Sebastià, que era invocat com a defensor de la fe contra els enemics. A causa de les constants incursions en la frontera de les hosts musulmanes, que saquejaven cases i arrasaven camps, en un buit de l’escala d’accés al pis superior de la torre van decidir amagar el seu tresor més preuat: la imatge de Sant Sebastià.
Malauradament, no sobrevisqueren a l’atac i la imatge va quedar protegida dins de l’amagatall.
Amb la sentència arbitral de Torrella el 1304, que situava la frontera del Regne de València més al sud (en la comarca del Baix Segura), Xixona es convertí en una afable i próspera vila.
Nous moliners seguien convertint la farina en blat, desconeixedors que entre els seus murs es trobava una imatge de Sant Sebastià. Una nit, el matrimoni que habitava la Torre Blai es despertà sobresaltat per forts colps. Després de comprovar diverses vegades que no procedien de la porta d’entrada, descobriren que venien de dins de la casa. Van fer un forat en la parte i localitzaren una fornícula on estava la imatge del sant.
Posteriorment aquest edifici va ser propietat de Blai Bernabeu, notari, qui va exercir la seua professió entre 1543 i 1583.
Actualment, una família de nissaga xixonenca gaudeix d’aquesta magnífica casa de camp».
(LA IMATGE DE LA TORRE BLAI AMB LA LLUNA PLENA ÉS DEL GRANDÍSSIM FOTÒGRAF XIXONENC SANTIAGO JOSEP GÓMEZ LLEDÓ)
Deja una respuesta