Una olivera de Cervera del Maestre guanya el premi al millor exemplar monumental d’Espanya

Ha estat triada per la Asociación Española de Municipios del Olivo (AEMO) com a Millor Olivera Monumental d’Espanya de 2024; l’olivera és de la varietat Farga i està situada a esta localitat del Baix Maestrat

El seu perímetre de tronc a una altura de 80 centímetres del sòl aconseguix els 695 centímetres, sent un dels majors del municipi. La seua edat aproximada està entre els 1.100 i els 1.200 anys.

Cal dir que esta  va estar abandonada durant anys, però després de la recuperació d’oliveres en el Territori Sénia (impulsada per la Mancomunitat i l’Associació) i amb la col·laboració de l’Ajuntament, en 2019 es va començar a recuperar i posar-lo en producció, servint per a usos agrícoles, mediambientals, turístics, culturals i esportius.

La candidatura ha sigut presentada conjuntament pel propietari, Fundació Cayac – Maestrat (de la qual és secretari l’alcalde de Cervera del Maestre, Adolf Sanmartín), la Mancomunitat Taula del Sénia i l’Associació Territori Sénia.

Cervera del Maestre té en total 219 oliveres mil·lenàries, sent este un dels més espectaculars per la seua grandària, per l’edat estimada i pel seu interés estètic, històric i cultural. Esta olivera es troba damunt d’un xicotet pujol, des de la qual es veu el poble i el Castell medieval. L’origen d’esta olivera coincidix (Segle X) amb el període musulmà i d’ací el seu valor cultural i històric, ja que des de la seua privilegiada talaia l’olivera ha contemplat el pas de totes les civilitzacions.

A més de les visites guiades i activitats molt diverses que es realitzen durant tot l’any, cal destacar que durant les ‘Jornades del Molí de l’Oli’ de Cervera, en 2021, 2022 i 2023, a més dels actes que se celebren al Molí històric, es visita a esta olivera i es fa una escenografia de música clàssica a la seua ombra, en un amfiteatre natural de bales de palla, seguida d’una degustació gastronòmica per als participants.

Cal destacar que este Premi AEMO a la Millor Olivera Monumental d’Espanya 2024 és el seté que reben les Oliveres mil·lenàries del Territori Sénia que comprén la Comunitat Valenciana i Catalunya.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *