‘Volver a vivir’ quasi mig segle després

‘Volver a vivir’, grup muscial dels anys 70 de Xixona que va reaparéixer ara fa dos anys amb Roberto Galiana, Fèlix Sabater, Alberto López Mira i Miguel Ángel Vidal./FOTO ‘VOLVER A VIVIR’

Fa un parell d’anys, un dels fundadors del grup, Roberto Galiana ‘Capeta’, va cridar Félix Sabater: «Xè, per què no tornem a tocar junts?». Dit i fet. Bateria, baix, guitarra, ritmes.

Són història viva, literalmente parlant, de la música en Xixona. Quasi mig segle després, el grup ‘Volver a vivir’ ha tornat a pujar als escenaris per delectar tothom i pensa seguir fent-ho. Quatre xiquets dels anys 70 de entre dotze i catorze anys i amb coneixements musicals van decidir un bon dia que havien de divertir-se i fer divertir a la gent amb música pròpia i la recreació versionada dels temes més actuals de l’època. Fa un parell d’anys, un dels fundadors del grup, Roberto Galiana ‘Capeta’ va cridar Fèlix Sabater: «Xè, per què no tornem a tocar junts?». Dit i fet. Una decisió que tothom agraïx en potenciar la cultura musical i els moments de diversió al poble dolç del torró i del gelat.

"No puedo" Volver a Vivir

Un vídeo del tema "No puedo" de los Brincos, año 1965, grabado en dirécto el pasado lunes día 14 en "El trabajo" esperamos que les guste!!

Geplaatst door Volver a Vivir Fan Club op Donderdag 17 augustus 2017

Els fundadors varen ser Pepe i Desiderio Garrigós Llinares, coneguts al poble com els ‘bessons del Fosar’, que eren vocalista i guitarra rítmica, respectivament; Roberto Galiana Gisbert ‘Capeta’ al baix; Jorge Coloma Hernández, ‘El Surdo’, solista i, com explica Fèlix Sabater, «un dels millors llaüts que es recorda al poble, el qual, desgraciadament, va faltar fa uns anys». El cinqué fundador va ser Félix Sabater, el bateria.

Fèlix fa memòria en dir que els joves músics «assajàvem on estava el quiosc del periòdics,  justament a la vora hi havia un portó de fusta fosca paret per paret a un local que servia de magatzem a Pepe ‘el del Fosar’, pare de Pepe y Desiderio, per a la tenda que tenien a la part d’amunt, y que com tothom recordarà repartia la cervesa del Turia y la Mirinda, entre altres productes».

Bateria feta manualment amb pots de detergent ‘Colon’

Era època de pocs diners a la butxaca. Ho recorda Sabater, el qual no tingué altra alternativa que fer-se ell mateix la bateria empran pots de detergent de moda ‘Colon’: «La bateria no tenía plats amb pedal, i el pedal del bombo era un artefacte fet per mi en fusta i un mollet; funcionava prou be, així com les guitarres, que eren espanyoles, per suposat, i el cantant no tenia micròfon. És clar, no teníem diners», relata Félix Sabater.

Al principi, varen protagonitzar un festival al Cine de Dalt de Xixona. Va ser tot un èxit. Els membres dels grups locals ‘Los «Kanes’, de ‘Los arañas», o de ‘El Génesis’, (esta última banda, sens dubte, la més coneguda al poble del torró pel nombre d’actuacions al llarg del temps) també hi participaven i els varen deixar els instruments, fins i tot la bateria de Juan Antonio Sandín, recordea Sabater en mirar fotos d’aquella època.

Un parell d’anys després, el grupo ‘Volver a Vivir’ va tocar en el Cine de Baix. Jorge Coloma havia deixat el grup i el va sustituir Jorge Nomdedeu Mira ‘Tesoro’, però el dia de l’actuació es va posar malalt i ‘El Surdo’ va fer l’actuació i ho va deixar definitivament.

Els quatre membres actuals del grup ‘Volver a vivir’ en un assaig./FOTO VOLVER A VIVIR

L’origen del nom està íntimament lligat a eixa actuació en el Cine de Dalt. «Algú, no recorde quina persona del poble, ens va preguntar com ens déiem i ens va adjudicar el nom que roman fins avuí», explica Sabater, el qual recorda que amb eixe nom es van presentar en el Club Joventut, on l’èxit va estar garantit, així com la repetició d’actuacions amb els equips de sò que llogava Pepito ‘Capeta’, el germà de Roberto. «Com no teníem possibilitats de comprar els equips i algú de nosaltres no massa de ganes, a la fi el grup es va desfer, a la qual cosa també va contribuir que la ‘mili’ estava al mig, i tot aixó, i es va acabar», recorda amb nostàlgia Sabater.

«Esperem durar molts anys, perquè ho passem d’allò més bé i ens dona joventut»

Quaranta anys després, que es diu prompte, ‘Volver a Vivir’ renaix com l’au Fènix i vola alt. Comencaren tan sols Roberto, Desiderio i Fèlix, després es va afegir Alberto ‘Fajardo’, detalla Sabater, el qual explica que Desiderio s’ho va deixar poc després i els que hi quedavan varen parlar amb un altre conegut músic local, Miguel Ángel Vidal. «Esperem que durem molts anys, perquè ho passem d’allò més bé i ens dona joventut», subtratlla.

L’estrena del nou ‘Volver a vivir’ el va ver fa ara un parell d’anys en la kàbila de la filà cristiana ‘La Canyeta’. Després vingué una altra actuació en l’agost, en plenes festes patronals, en l’hort de El Trabajo, amb molt poder de convocatòria. Des d’aleshores, no n’han fet més, d’actuacions, degut a dos parons «per culpa de problemetes de salut, ja se sap, coses de l’edat», remarca Fèlix Sabater. ‘Volver a vivir’ hi tornarà a viure. De segur.

La vida es corta, pero dulce! La vida és curta, però dolça!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *