Xics: torronaires artesans xixonencs a Catalunya en defensa de l’alta qualitat

Promoure el torró autèntic en les noves generacions no només com a producte nadalenc sinó també com a producte sà, nutritiu i saludable és un dels principals objectius de l’Associació de Torroners Xixonencs de Catalunya, la qual organitza a Xixona la ‘I Jornada de l’Ametla Marcona, de la Terra a la Taula’ per tal de vetllar pel millor fruit sec

1.-Origen de l’associació 

Feia temps que ens rondava pel cap que la nostra feina, la de torronaire, és massa invisible i que s’havia de trobar la manera de visibilitzar-la. Els nostres avis i els nostres besavis no només ens han ensenyat l’ofici sinó també a estimar-lo. Però aquestes generacions que ens precedeixen han viscut sempre dedicades a fer un bon producte, a tractar bé el client a les nostres botigues, oblidant-se tanmateix de posar-lo en valor.

Així doncs, vam començar a pensar de quina manera podíem posar totes aquestes inquietuds en comú. Què podíem fer per posar el nostre torró en el lloc que es mereix. Com poder crear una mena de paraigües comú que aixoplugués a torroners com nosaltres.

Es van iniciar un seguit de contactes entre diferents torroners i vam començar a trobar-nos periòdicament a diferents ciutats de Catalunya. Paral·lelament a aquestes
reunions també se’n feren a Xixona, fins que vam poder redactar uns estatuts i
constituir-nos com associació.

Procés de cremada de la iema totalment artesanal a un dels obradors xixonencs a Catalunya./FOTO XICS

Procés de cremada de la iema totalment artesanal a un dels obradors xixonencs a Catalunya./FOTO XICS

Mitjançant una agència d’emprenedoria, innovació i coneixement de la comarca
d’Osona (Creacció) ens van fer un estudi de màrqueting que ens ha servit molt com a
punt de partida i com a guia de treball. Essencial per tots nosaltres saber quines coses
tenim en comú, quines no, com començar i per on caminar cap als nostres objectius.
Posar en comú la nostra peculiaritat, la nostra manera de viure, la nostra feina i el nostre
producte tan antic i valuós que és molt més que un producte.

2.- Qui som. 

L’Associació de Torroners Xixonencs de Catalunya (XICS) fundada al Juliol de 2017 és una associació sense ànim de lucre i d’actuació en l’àmbit de Catalunya dotada de personalitat jurídica pròpia i plena capacitat d’obrar i de regular les seves activitats d’acord amb el que estableix la Llei 4/2008 de 24 d’abril, del llibre tercer del Codi Civil de Catalunya relatiu a les persones jurídiques; la Llei Orgànica 1/2002 de 22 de març, reguladora del dret d’associació i els seus estatuts. 

Poden formar part de l’Associació totes aquelles persones físiques que tinguin com a mínim un punt de venda de torrons al detall a Catalunya en el moment de la creació de l’associació. Cal comptar amb una trajectòria familiar torronera originària de Xixona. Cal ser torroner, major de 18 anys i que el torró comercialitzat compleixi totes les normes de sanitat vigents a més dels protocols de qualitat establerts en els mateixos estatuts de l’associació. 

Un grapat d'ametles crudes./FOTO XICS

Un grapat d’ametles crudes./FOTO XICS

Els socis fundacionals de l’associació són els següents: 

Josep Ramon Planelles Bas 

Empresa: Els Xixonencs de Terrassa Ciutat: Terrassa (Barcelona)

Antonio Planelles Donat

Empresa: Planelles Donat Ciutat: Barcelona

Saül López 

Empresa: Torroneria Saül Ciutat: Lleida 

Eulàlia Sirvent Roma 

Empresa: Xixovic Ciutat: Vic (Barcelona) 

Sebastian Lillo Picó

Empresa: Sebastian Lillo Picó Ciutat: Badalona (Barcelona) 

Fernando Sirvent López 

Empresa: Turrones Helados Sirvent, S.L. Ciutat: Tarragona 

Antoni Hernàndez Cortés 

Empresa: Gelats i Torrons Vda. Asensi, S.L. Ciutat: Sabadell (Barcelona) 

Antonio Francisco José Mira Masiá 

Empresa: Francisco José Mira Masiá Ciutat: Palafrugell (Girona) 

Irene García Sirvent 

Empresa: Ciutat: Barcelona 

Alfonso Coloma Ramos 

Empresa: Alfonso Coloma Ramos Ciutat: Figueres 

Montserrat García Gassió 

Empresa: Montserrat García Gassió Ciutat: Vilafranca del Penedès (Barcelona) 

Núria Isabel del Cacho Verdú 

Empresa: Gelats Torrons i Dolços A. Pla Ferràndiz, S.L. Ciutat: Reus (Tarragona) 

Montse Garcia Gassió, amb son pare David, observen l'ametla marcona d'alta qualitat a la seva fàbrica de Xixona./FOTO MADE IN JIJONA

Montse Garcia Gassió, amb son pare David, observen l’ametla marcona d’alta qualitat a la seva fàbrica de Xixona./FOTO MADE IN JIJONA

La junta directiva està formada pels següents membres: 

Presidenta: Montserrat García Gassió

Vice-President: Antonio Francisco José Mira Masiá

Tresorer: Antoni Hernàndez Cortés

Secretària: Eulàlia Sirvent Roma 

3.- Objectius de l’Associació 

Donar a conèixer els nostres productes en base a la nostra qualitat i tradició a Catalunya. Fer arribar al consumidor les característiques del nostre producte no només des del punt de vista de la qualitat de les matèries primeres utilitzades, sinó també des del punt de vista de la manera com es produeix. 

– Promoure el nostre producte en les noves generacions. Apropar-nos a un públic-consumidor més jove que potser no coneix tan bé el nostre producte com generacions anteriors. El públic més consumidor dels nostres productes són les persones més grans (50-60) que mantenen encara els velles tradicions. En aquest cas l’objectiu és apropar el nostre producte al client més jove, no només com a producte nadalenc sinó també com a producte sà, nutritiu i saludable. 

Dinamitzar i promoure el torró artesà a Catalunya, així com realitzar activitats de promoció i màrqueting en l’àmbit català. Organització de tastos en fires, degustacions, cursets, etc. 

– Vetllar per la protecció de l’ofici de torroner i per la seva continuïtat. No és el mateix un mestre torroner que un cap de producció. La producció del torró és un art i cal protegir la figura del mestre torroner. 

– Fomentar la formació de torroners. En consonància amb el punt anterior, promoure l’organització de cursos per a persones que vulguin dedicar-se a l’ofici de torroner.

 

Envasos litogràfics amb la nova denominació torró de Xixona, nomenclatura en català./FOTO MADE IN JIJONA

Envasos litogràfics amb la nova denominació torró de Xixona, nomenclatura en català./FOTO MADE IN JIJONA

 – Ampliar aquesta protecció als oficis relacionats amb el nostre producte (pagesia de fruits secs, apicultors…) per assegurar-nos la qualitat i la continuïtat del nostre producte. Nosaltres apostem sempre per productes d’alta qualitat que moltes vegades ens costen de trobar perquè provenen de professions que comencen a ser minoritàries. Per tant hem d’ajudar a incentivar que aquests productes no desapareguin. 

– Aprofundir els nostres coneixements sobre el torró en quan a elaboració, ingredients, nutrients, història, beneficis i donar-los a conèixer a Catalunya. Tot i tenir una coneixença que passa de generació en generació avui en dia ens trobem amb un continu aprenentatge per millorar encara més els nostres productes i treballar per aconseguir superar-nos encara més tant a nivell organolèptic com saludable i nutritiu i, en aquest sentit, augmentar la capacitació professional dels associats.

Per assolir tots aquests objectius l’associació realitza tot tipus d’activitats, campanyes, cursos, debats, trobades que siguin necessàries. 

Unes rames d'ametler en plena floració./FOTO MADE IN JIJONA

Unes rames d’ametler en plena floració./FOTO MADE IN JIJONA

4.- Accions que hem realitzat. 

En els vora tres anys d’activitat de l’associació hem desenvolupat diferents tipus d’activitats. 

– Reunions periòdiques que es realitzen a diferents ciutats de Catalunya i a Xixona. Per les dificultats de desplaçament, a vegades alguns dels membres de l’associació s’han incorporat a les reunions via telemàtica. (Trobades una vegada al mes) – Registre del nom i el logo de l’associació (Barcelona, Juliol 2017)

– Desenvolupament d’un primer pla de comunicació i xarxes socials. Creació de la nostra pàgina web. Es contracta equip de dissenyadors per preparar logo, díptics i distintius pels punts de venda. (Terrassa, Novembre 2018)

– Presentació de la nostra associació al Gremi de Pastissers de Barcelona. (Barcelona, juny 2018)

– Roda de premsa a l’Ajuntament de Reus per presentar la nostra associació. (Reus, novembre 2018). – Curs de diferents varietats d’ametlla a càrrec de l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) impartit per Agustí Romero, investigador en Fructicultura i especialista en Olivicultura i Elaiotècnia.(Reus, Maig 2018)

– Tast Hedònic de Torró de Xixona, a càrrec de cadascun dels associats en les seves respectives botigues. (Novembre-Desembre 2018)

– Curs sobre la utilització d’edulcorants en la fabricació de torrons i massapans, impartit per Òscar Gutiérrez, responsable de formació de Lahea Análisis, S.L. (Xixona, Febrer 2019)

– Tastet de mel i ametlles a la Jornada de Món Sant Benet a la Fundació Alícia, centre dedicat a la innovació tecnològica en cuina i a la millora dels hàbits alimentaris. ( Sant Fruitós de Bages, Abril 2018) – Jornades a Creacció ( Agència d’emprenedoria, innovació i coneixement d’Osona). (Vic, octubre 2018-Maig 2019) – Xerrada sobre la Història de la Comercialització del Torró, impartida per Lluis Garrigós i Bernat Garrigós. (Xixona, octubre de 2019)

Botiga o parà primera de Juan Verdú Sirvent a Figueres, amb el pintor Salvador Dalí, client habitual dels torrons xixonencs./FOTO MADE IN JIJONA

Botiga o parà primera de Juan Verdú Sirvent a Figueres, amb el pintor Salvador Dalí, client habitual dels torrons xixonencs./FOTO MADE IN JIJONA

– I Jornada de l’Ametlla Marcona. De la Terra a la Taula. (Xixona, Febrer 2020)

La vida es corta, pero dulce! La vida és curta, però dolça!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *