Ximo Puig reivindica a Xixona el reconeixement al treball artesà dels terroners

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha visitat hui la XII edició de la Fira de Nadal de Xixona, al costat de l’alcaldessa de la localitat, Isabel López Galera, després de presidir per primera vegada a la localitat el Ple del Consell

En el transcurs de l’acte, el president ha reivindicat el reconeixement al treball artesà dels torroners de Xixona que, durant segles, han portat els seus productes considerats com un «símbol del Nadal» per tota Espanya.

Ximo Puig ha destacat que les festes nadalenques són un «moment especial» per a l’economia valenciana, ja que molts dels productes tradicionals del Nadal es produeixen en la Comunitat Valenciana, com el cava, el raïm o els joguets, i en concret a Xixona.

Ximo Puig: Xixona representa l’esperit que guia a la Comunitat Valenciana cap a la recuperació de la nostra economia

Així, el president ha subratllat el potencial de la indústria del torró de Xixona perquè «representa l’esperit que guia a la Comunitat Valenciana cap a la recuperació de la nostra economia en conjugar la innovació en els sectors tradicionals amb la creació de nous nínxols d’avantguarda».

El cap del Consell ha recordat a dues figures clau que representen la unió entre tradició i innovació, que són el desaparegut José Enrique Garrigós, «empresari del sector, compromés amb la seua terra», i a José Roig, actual director de la fàbrica Borrell de processament de fruita seca, pertanyent a una saga familiar vinculada al torró que compta amb 40 patents registrades.

Ple del Consell al Teatret./FOTO JOSEP DE SÍLIM

Ple del Consell al Teatret./FOTO JOSEP DE SÍLIM

Recuperació del sector: 200 milions d’euros de facturació

Aquesta línia que uneix tradició i innovació ha sigut «la clau» per a reforçar el sector del torró i contribuir a la seua recuperació fins a situar-se en nivells similars a abans de la pandèmia, segons el president de la Generalitat.

La indústria del torró de Xixona genera 1.000 ocupacions directes que, sumant la campanya de Nadal i les ocupacions indirectes aconsegueix les 4.000 ocupacions. Amb una fabricació de 4.000 tones de mitjana anual que comporta una facturació de 200 milions d’euros.

20 milions de pastilles al dia de terró amb denominació d’origen

De les factories de Xixona ixen cada any més de 20 milions de pastilles de torró amb denominació d’origen.

La fira de Nadal se celebrarà fins al pròxim 8 de desembre, i a més de l’oferta comercial dels expositors, oferirà activitats com a exposicions, visites guiades pel municipi i a les fàbriques de torró, tastos, demostracions gastronòmiques, tallers infantils i contacontes, entre altres.

En l’acte també han participat el conseller Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler; la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo; el conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà; el conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent; el conseller de Política territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, i la consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual.

La vida es corta, pero dulce! La vida és curta, però dolça!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *