Xixona, l’autèntic balcó d’Alacant

Tot i que la Conselleria d’Obres Públiques va anunciar que acabaria el mirador panoràmic de la Carrasqueta en estiu, l’obra està molt avançada i suposa un valor afegit a la màgia d’esta muntanya i un element nou per la destinació turística, però amb l’hotel Pou de la Neu -a pocs metres- tancat per l’Ajuntament

Aspecte que presenten les obres, ja molt avançades, del mirador panoràmic de la Carrasqueta que construeix la Generalitat Valenciana.

La Carrasqueta, tota sencera però sobretot el seu port de muntanya, un poc per damunt dels mil metres d’altitud, té una màgia especial per caminants, motociclistes i automovilstes en general. A partir de ben poc, en tindrà moltíssima més. La Conselleria d’Obres Públiques de la Generalitat Valenciana està a punt d’inaugurar una important obra, la del mirador panoràmic, que suposa un indubtable valor afegit i un element nou al producte turístic en si d’una destinació de la Costa Blanca d’interior amb vistes a la Mediterrània, mai no millor dit.

Al mes de maig del passat any, la Conselleria que dirigeix Maria José Salvador va anunciar que es faria este anhelat mirador panoràmic, un auténtic d’Alacant. I ha complit la paraula, tot i que en un poc de retard. Un mesos que, en realitat, són insignificants si tenim en compte que esta obra ja la va reivindicar en el Plenari de l’Ajuntament de Xixona fa trenta anys el grup municipal d’Alianza Popular, el que ara es el Partit Popular, de la mà del aleshores regidor i diputat provincial Guillermo Sirvent Sirvent.

L’obra està a expenses dels últims retocs perquè puga ser inaugurada d’acord amb el calendari electoral

L’obra es troba molt avançada i nomes a expenses dels últims retocs perquè puga ser oficialment inaugurada, la qual cosa podria ocórrer en les vinents setmanes, inmediatament abans de que el calendari electoral del 26-M ho impedisca. Potser l’acte es faria uns dies abans de les vacances de Setmana Santa i de la popular Mona, una época propícia per conéixer este nou bell raconet de la geografia alacantina.

El Govern valencià del president Camps ja es va plantejar seriosament la conveniència de crear en tot el port de la Carrasqueta el que, als Estats Units, es denomina una ‘carretera paisajística’, una sort de via per gotjar de l’experiència del viatje sense preses i contemplant l’extrema bellesa del entorno ambiental. I fent-hi compatible l’ùs recreatiu del port de muntanya i la carretera CV-800 per ciclistes, runners i fins i tot motociclistes. Res no es va fer.

Treballs de mamposteria i de plantació o conservació d’arbres natius, com carrasques i pins, en la zona ajardinada del mirador de la Carrasqueta construit per la Generalitat.

Ha estat ara el Govern del Pacte del Botànic, dirigit pel binomi Ximo Puig-Mònica Oltra, el que s’ha posat mans a l’obra i a la taleguera, i ha desembolsat la gens menyspreable xifra de 160.116 euros. A hores d’hara, la Generalitat està dotant a aquest paratge i el seu entorn, inclós el municipi de Xixona amb una potencial oferta de turisme industrial i gastronòmic lligada al terró i al gelat, i amb grans possibilitats ecològiques, d’un evident plus d’experiència turística. Un relat vinculat a un port de muntanya amb vistes panoràmiques de somni en ple cor de la serra en estat pur i verge. On quasi és possible agafar amb una mà un troç de cel mentre amb l’altra mà palpes un trocet de la mar Mediterrània.

L’obra està executant-la l’empresa adjudicatària del manteniment de lescarreteres de titularitat utonòmica, la qual ha estat l’encarregada també de fer la rotonda inaugurada el passat estiu a l’encreuament amb La Torre de les Maçanes. El cost de l’actuació en el port de muntanya s’eleva a 160.116 euros.

Una vista absolutament monumental de la vall de Xixona i, al fons, la Mediterrània, amb el cap i el far de Santa Pola al fons i un poc més enllà Torrevella.

Açò és el que, en juny, la Conselleria d’Obres Públiques va explicar el blog Made in Jijona, està fent-se a l’alt de la Carrasqueta:

 • Creación de un Mirador y zona estancial, desplazado 200 m al norte del actual, aprovechando para ello la explanada existente. La superficie total a acondicionar supone el acondicionamiento de una zona de estacionamiento con capacidad para unos 10 vehículos, separada del resto de la zona más natural mediante muretes de mampostería para salvar el pequeño desnivel que se genere al allanar la zona destinada a estacionamiento.
  Acondicionamiento del acceso a la carretera y colocación de la señalización vertical correspondiente.
 •  
Dos runners xixonencs baixant el port de la Carrasqueta a la altura de l’entrador de Bugàia.
 • Formación de itinerarios peatonales accesibles mediante muretes de mampostería, con doble finalidad, delimitar y estructurar espacios y permitir mediante el relleno con tierra vegetal, la formación de zonas verdes donde pueda arraigar la vegetación autóctona proyectada (lavanda, romero, santolina y tomillo).
  Repoblación con carrascas y arbustos de menor porte, seleccionándose especies autóctonas y resistentes, cuyo arraigo esté garantizado.
  Acondicionamiento de la zona estancial principal del mirador, donde se dispondrán bancos integrados en el muro de mampostería y una barandilla delimitadora siguiendo la arista de la plataforma que forma el relieve natural.
  Adicionalmente se prevén varias zonas estanciales secundarias en las que se ubica mobiliario urbano, mesas, bancos, aparcabicis…
 •  
 • En la parte más antropizada (entre la carretera y la escalinata de piedra existente) se prevé el cierre del actual acceso rodado mediante un murete de mampostería. Se sustituirá la bionda actual por la misma barandilla que se prevé en el mirador principal y se creará una zona estancial secundaria, previéndose la descompactación de la superficie asfaltada y la plantación de vegetación.
  Se colocará un panel explicativo del paisaje, donde figurarán los hitos más destacados de la geografía circundante.

A pocs metres, l’Ajuntament té tancat des de fa tres anys l’encantador hotel Pou de la Neu

Hotel i restuarant Pou de la Neu, comprat per l’Ajuntament i tancat amb pany i clau des de fa ja més de tres anys.

La pena és que, a només uns metres del bell racó que està construïnt la Generalitat Valenciana, existeix un encantador hotel, amb restaurant, que és propietat de l’Ajuntament i que roman tancat des de fa ja més de tres anys, privant així a tot el poble dolç d’un producte turístic de primera divisió que a hores d’ara es voria fortaleit per aquest mirador panoràmic. En qualsevol cas i malgrat eixa mala gestió municipal, Xixona pot lluir com a bressol del terró, el gelat i com autèntic balcó d’Alacant. Una experiència turística que recomanem tothom i en qualsevol estació de l’any.

 

La vida es corta, pero dulce! La vida és curta, però dolça!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *