El garrofó valencià ‘ull de perdiu’ tindrà marca de qualitat

 

El Ple del Consell ha analitzat un informe de la Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca sobre l’ordre per la qual s’aprova la reglamentació de qualitat del garrofó valencià per a la seua distinció com a marca de Qualitat ‘CV’

Després de l’aprovació d’aquesta reglamentació, per part de la Direcció General de Desenvolupament Rural, es comptarà amb un mecanisme de distinció tècnica i comercial d’esta lleguminosa amb valors peculiars, per a poder protegir la seua singularitat, evitar competències deslleials i facilitar al consumidor la seua identificació.

La marca de Qualitat ‘CV’, regulada a través del Decret 91/1998, del Govern Valencià, garanteix la qualitat singular dels productes agraris i agroalimentaris que l’acrediten.

D’una banda, ajuda a productors, elaboradors i transformadors a diferenciar la seua oferta comercial, a través de productes amb una especial identificació qualitativa garantida. Per un altre, posa a la disposició de les persones consumidores un distintiu que identifica productes de composició genuïna, que han sigut elaborats amb unes tècniques que permeten ressaltar els seus trets reconeguts i benvolguts.

Consum com a gra tendre o sec

El garrofó valencià és una lleguminosa cultivada àmpliament a les comarques dels diferents territoris valencians. Es cultiva tant a l’aire lliure com protegit, podent-se recol·lectar de forma tant primerenca, de mitja estació, com a tardana. Es destina al consum com a gra tendre i sec.

La conservació de les varietats tradicionals de Garrofó Valencià ha sigut possible gràcies a la selecció i el manteniment que han dut a terme els agricultors dels diferents territoris valencians, pels bancs de germoplasma, així com les investigacions de millora genètica realitzades per entitats d’investigació públiques.

Estes tasques s’han realitzat mantenint les característiques organolèptiques i l’adaptabilitat als usos gastronòmics preferents a què va destinat esta lleguminosa valenciana.

Les varietats admeses són dels tipus denominats ‘Pintat’, ‘De La Cella’ i ‘Ull de Perdiu’ produïts en la Comunitat Valenciana.

En l’etiquetatge del Garrofó Valencià emparat per la marca de Qualitat ‘CV’ hauran de figurar: el nom del producte Garrofó Valencià, el distintiu de la marca de Qualitat ‘CV’ i el nom i/o logotip de l’entitat gestora de l’ús i control de la marca.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *