El terró en forma de matrícula d’Andorra, el súmmum de l’ús i abús del terme ‘terró’

Des del Blog 🖋 del Terró 🍯 ‘Made in Jijona’ ja fa temps que parlem de l’ús i l’abús del terme o vocable ‘terró’ ‘torró’ i de la seva necessària ordenació. La proposta d’esta pastisseria andorrana ja és el súmmum, doncs afecta al contingut i… al continent!!!

Un lector (dels 280.000 usuaris únics que ja en tenim) ens ha fet saber l’última astracanada sobre l’ús abusiu del terme o vocable o sustantiu terró (torró en variant catalana del nord).

Resulta que una coneguda pastisseria d’Andorra ha decidit aquest Nadal llançar els terrons en forma de matrícula d’automòbil.

En este mitjà d’Andorra, ‘Andorra Difusió’, ens expliquen en un video report que «els terrons tenen un significat molt important durant les festes de Nadal. Tot i el seu caràcter tradicionals, hi ha pastisseries que cada any deixen volar la seva imaginació per sorprendre els clients». Es tracta de la pastisseria Estopiñan, d’Escaldes-Engordany. La periodista diu que «el repte principal és vendre el màxim possible i arribar a tots els clients arreu del país i del món, oferint-los productes de casa i de qualitat, amb un toc sempre de sorpresa».

És necessari actuar ja, tot i que la legislació avala l’ús del terme terró per a quasi totes les matèries primeres (Reglamentació Tènico Sanitaria de l’any 1982)

Des de ‘Made in Xixona’ ja havíem tractat el tema, perquè pensem que tot no val en fer ús del terme ‘terró’.

El repte no és vendre el màxim possible, com es diu a eixe reportatge de la pastisseria andorrana, sinó situar els terrons tradicionals (el Jijona, Alicante i la resta de varietats d’obrador) en el lloc que es mereixen i on poden mantenir el respecte i la fidelitat del gran consum, tot i que la legislació avala l’ús del terme terró per a quasi totes les matèries primeres (Reglamentació Tènico Sanitaria de l’any 1982).

Terró blanet o de Jijona, altra llosa

Per si no tenim prou tots els anys per este mateixes dates en la confusió prou generalitzada entre el terró blanet o de Jijona, com fa uns dies va fer el portal de gastronomia El Comidista o la mateixa Generalitat Valenciana a través de Turisme de la Comunitat.

Ja hi ha prou de desnaturalitzar i desvirtuar el terme i el concepte de terró, que tè a Xixona 500 anys de tradició!.

La vida es corta, pero dulce! La vida és curta, però dolça!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *