La detecció de la Vespa velutina en la Comunitat Valenciana és «preocupant perquè es menja les abelles»

 

 La Unió Llauradora i Ramadera valora de manera negativa i preocupant la detecció de la Vespa velutina en la Comunitat Valenciana perquè està catalogada com una espècie invasora i pot provocar danys importants al sector apícola ja suficient minvat pels baixos preus, la sequera, les importacions de mel d’altres països i per altres malalties com la varroa

 

L’organització considera adequat el protocol administratiu establit per la Conselleria d’Agricultura, encara que arriba tard perquè porta ja des de l’any 2012, i en reiterades ocasions, sol·licitant als successius responsables que l’establiren des que va entrar a Espanya la Vespa.

LA UNIÓ creu que és molt important evitar la seua expansió perquè ja tenim una reducció important de la població d’abelles en la Comunitat Valenciana. En altres llocs d’Espanya on ja està implantada, ataca a les abelles per a menjar-se-les, és la principal amenaça i si ací si no aconseguim evitar la seua extensió serà un punt negre més en el sector.

«Des de LA UNIÓ sol·licitem a la Conselleria que faça la màxima divulgació possible amb informació i formació als apicultors, no sols a la comarca on ara ja és present, sinó també en la resta de territori atés que la capacitat de recorregut de la plaga en un any és d’entre 90 i 100 km».

D’altra banda, LA UNIÓ anuncia que reclamarà ajudes als apicultors afectats en cas de mortaldat d’abelles pels atacs de la Vespa.

L’insecte invasor Vespa velutina nigratorix és present a Espanya des de fa uns anys i s’ha estés ja pel País Basc, Cantàbria, Navarra, Astúries, La Rioja, Galícia, Castella i Lleó, Extremadura i Catalunya, sent ja a França una plaga estesa per tot el seu territori.

Es tracta d’una espècie invasora molt agressiva i que suposa una amenaça per a les abelles ja que deixa els ruscos despoblats. Per això, donades les característiques d’aquesta espècie i les seues repercussions econòmiques i de conservació de la biodiversitat, està inclosa en el Catàleg Espanyol d’Espècies Exòtiques Invasores, regulat pel Reial decret 1628/2011, de 14 de novembre, pel qual es regula el llistat i catàleg espanyol d’espècies exòtiques invasores, que estableix la necessitat d’arbitrar mesures per al seguiment, control i possible erradicació d’aquestes espècies.

Cal assenyalar que en la Comunitat Valenciana existeix una altra espècie autòctona, la Vespa gabro, que és molt semblant a la Vespa velutina, però que per contra no és nociva i, la seua possible destrucció provocaria una deterioració de l’equilibri ecològic i de la biodiversitat. Per això sol·licita que s’establisquen els mecanismes necessaris perquè, en cas de detecció de nius, aquests no siguen destruïts sense identificar prèviament l’espècie.

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *