Fecha actual:3 diciembre, 2022

La pedregà del cap de setmana afecta el 77% d’ametlers de la Plana Alta en Castelló

LA UNIÓ assenyala que les previsions meteorològiques indiquen que estem davant una setmana de tempestes i per tant es poden repetir les pedregades, per la qual cosa demanarà a Agroseguro que agilitze els peritatges en les parcel·les

LA UNIÓ de Llauradors informa que les tempestes del passat cap de setmana, acompanyades de pedra en molts casos, han afectat un radi d’acció d’unes 6.000 hectàrees a tota la Comunitat Valenciana amb unes pèrdues inicials superiors als 9 milions d’euros.

A les comarques de València és on es produeixen les majors pèrdues amb 6,5 milions d’euros, seguides per la de Castelló amb 2,5 milions i en les d’Alacant uns 3.000 euros. Per nombre d’hectàrees afectades és a Castelló on hi ha més amb 3.300, 2.700 ha en la de València i a penes 24 a Alacant. El 66% dels danys s’ha donat en el cultiu dels cítrics, el 15% en caqui i el 6% en ametler, encara que també hi ha en fruita d’estiu i hortalisses, entre altres.

Les tronades i pedregades van tindre tres focus importants. El primer, situat a la província d’Alacant, va afectar quasi exclusivament a zones residencials de Torrevieja i la costa, a la comarca del Baix Segura. Existeixen camps de vinya afectats en La Mata de Torrevieja, amb una producció molt xicoteta, però de gran simbolisme per les seues característiques quasi úniques en tot l’Estat. Els danys seran xicotets tant en superfície com en producció, d’unes 24 hectàrees i una mica menys de 100.000 quilos i uns 300.000 euros de pèrdues.

Cítrics, caquis i albercocs en les comarques de València

El segon focus, a la província de València, amb unes 2.777 hectàrees afectades a les comarques de la Ribera Alta i l’Horta Sud, sobretot en els termes municipals de Catadau, Llombai, Alfarp, Picassent, Alcàsser i Silla. Els principals cultius afectats són cítrics (63%), caqui (21%), fruita d’estiu (albercoc, bresquilla, pruna) (11%), hortalisses (4%), magrana (1%) i alvocat (0,5%).

El tercer focus, situat a la província de Castelló, comprén unes 3.300 hectàrees afectades a la comarca de la Plana Alta, fonamentalment en els termes municipals de Cabanes, Benlloc, Vall d’Alba, Vilafamés, Orpesa, Benicassim i La Pobla Tornesa. Quant als cultius més afectats estan els ametlers (77%), cítrics (16%), fruita d’estiu (bresquilles, albercoc, prunes i cireres) (4%), vinya (3%), noguera (0,7%) magranes, alvocat i caqui (menys del 0,5%).

LA UNIÓ assenyala que les previsions meteorològiques indiquen que estem davant una setmana de tempestes i per tant es poden repetir les pedregades. En aquest sentit demanarà a Agroseguro que agilitze els peritatges en les parcel·les afectades que confirmen comunicat de sinistre i anima també a les persones llauradores a assegurar els seus cultius per a “així assegurar la tranquil·litat de tindre la collita a cobert de qualsevol sinistre”.

La zona afectada en el nord de Castelló destaca per les seves importants plantacions d’ametlers de la varietat marcona, la millor cotitzada del mercat espanyol i una de les més demandades tant per la indústria del terró de Xixona com pel sector de rebosteria i pastisseria de tota Espanya.

La vida es corta, pero dulce! La vida és curta, però dolça!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *