Fecha actual:1 diciembre, 2022

La Xylella que mata l’ametler arriba ja a València

La desena actualització de la Fastidiosa confirma que la zona infectada es manté en el nord de la província d’Alacant, tot i que ja passa a Oliva i Villalonga, però la plaga no es deté i la Conselleria convoca 5 mil.lions per indemnitzacions en ordenar l’arrencada de 100.000 plantes

Un ameteler en flor fa unes setmanes a la província d'Alacant. El fruit ja hi es cuallat./FOTO EVA

Un ameteler en flor fa unes setmanes a la província d’Alacant. El fruit ja hi es cuallat./FOTO EVA

La Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural informà ahir dimarts a les organitzacions agràries, cooperatives, operadors i planteristes de la Comunitat Valenciana de la desena actualització de les dades d’afecció de la Xylella fastidiosa a la província d’Alacant.

En la reunió, que ha sigut oberta per la consellera Elena Cebrián, han participat el secretari autonòmic d’Agricultura, Francisco Rodríguez Mulero i els directors generals d’Agricultura, Roger Llanes, i de Medi Natural, Antoni Marzo, els quals han detallat les dades sobre aquesta malaltia vegetal als representants de AVA, La UNIO, ASAJA, UPA, COAG, Cooperatives Agroalimentàries, Asaja Alacant, FEPAC/ ASAJA i ASFPLANT.

«Estem aplicant el pla de contingència acordat amb les organitzacions agràries», ha subratllat Elena Cebrián, qui ha recordat que l’erradicació és una obligació i que la contenció no és una opció ni una decisió de la Comunitat Valenciana, hauria de ser prèviament aprovada per la Comissió i pels 27 estats membres, com a canvi d’estratègia que podria posar en risc altres territoris de la UE.

La consellera ha explicat que s’està preparant un pla de reconversió en el qual s’han inclòs possibles cultius alternatius i ha destacat que s’han convocat 2,35 milions d’euros en 2018 i 2,2 milions en 2019 per a indemnitzacions..

Amb la desena actualització, ha explicat Roger Llanes, la zona demarcada per control i seguretat davant la Xylella fastidiosa se situa en 134.600 hectàrees i els municipis que es troben en aquesta zona passen de 60 a 73. S’inclouen tretze nous termes municipals, Alcosser de Planes, Beniarrés, Benimarfull, Cocentaina, Ràfol d’Almunia, l’Alqueria d’Asnar, l’Atzubia, l’Orxa, Muro d’Alcoi, Orxeta i Pego de la província d’Alacant, així com Oliva i Vilallonga de la província de València.

Concretament, s’han confirmat 925 nous positius, dels quals 890 mostres són d’ametler, onze mostres de Polygala myrtifolia, huit mostres de Helichrysum-italicum, set mostres d’albercoquer, tres mostres de Aladierno i altres tres de romer, a més de dues mostres de prunera i una de Calicotome spinosa.

Ametlers de la varietat marcona en plena floració./FOTO EVA

Ametlers de la varietat marcona en plena floració./FOTO EVA

Tots els últims positius s’han produït dins de la zona demarcada de cinc quilòmetres, excepte 18 (setze en ametlers i dos en Polygala myrtifolia) que es troben en els voltants de la zona demarcada.

La desena actualització inclou 19 nous municipis amb vegetals infectats (Benasau, Beniaberg, Benidoleg, Benillup, El Verger, Gorga, La Nucia, La Vall de Laguar, L’Alfàs del Pi, Millena, Ondara, Orba, Pedreguer, Plans, Sagra, Tollos, Vall d’Ebo i la Vall de Gallinera), que se sumen als 31 existents fins hui.

Reunió presidida, ahir, per la consellera Elena Cebrián amb tots els agents agrícoles de la Comunitat./FOTO CONSELLERIA

Reunió presidida, ahir, per la consellera Elena Cebrián amb tots els agents agrícoles de la Comunitat./FOTO CONSELLERIA

Totes les determinacions de les anàlisis efectuades continuen sent de la subespescie múltiplex ST 6 de Xylella fastidiosa. Després de l’ampliació de la zona demarcada, hi ha disset vivers o centres de jardineria addicionals afectats per les restriccions de moviment de material vegetal. Fins a la present actualització, el nombre de vivers o centres afectats era de 45.

Recursos humans

En matèria de recursos humans assignats, actualment es disposa de 126 efectius encara que està previst, en un curt període de temps, un augment de setze, dels quals deu s’uniran als 46 efectius ja existents en mesures d’erradicació i tractaments i sis s’incorporaran a les tasques de prospecció al costat dels 26 tècnics que ja treballen en aquestes tasques.

Ametlers de la varietat marcona en plena floració./FOTO EVA

Rames de dos ametlers florits que es toquen./FOTO EVA

Un total de 21 tècnics treballen en anàlisis de laboratori, altres 20 tècnics ho fan en controls de moviment i tretze persones desenvolupen els seus treball en labors d’administració, qüestions jurídiques i de coordinació.

Així mateix, s’ha explicat que en la zona afectada continuen les tasques de vigilància mitjançant prospeccions i mostrejos. A principis d’agost de 2017 es va adoptar el Pla d’Acció enfront de Xylella fastidiosa en la Comunitat Valencina, que va ser actualitzat al febrer de 2018 i al gener de 2019. Cal recordar que la Conselleria actualitza la informació disponible sobre plagues en: consultar ací.

Plena floració d'una plantació d'ametlers en la zona de la Carrasqueta, de Xixona, fa tres setmanes./FOTO BERNAT SIRVENT

Plena floració d’una plantació d’ametlers en la zona de la Carrasqueta, de Xixona, fa tres setmanes./FOTO BERNAT SIRVENT

A més, es disposa d’una pàgina web específica consultar ací i s’ha habilitat un telèfon d’atenció al ciutadà (900 532 000) i una adreça electrònica xylella@gva.es per atendre todas las consultes i avisos que puguen sorgir.

La vida es corta, pero dulce! La vida és curta, però dolça!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *