Fecha actual:3 diciembre, 2021

El Mig Any, molt a la vora

 El Mig Any és el millor invent per als molts festers de debò de Xixona. Del bàndol moro i del cristià. Del 19 al 24 d’este mes de febrer, música, anècdotes, amistat

Desfilada del Moro Traïdor de Xixona, en agost.

El Mig Any és el millor invent per als molts festers de debò de Xixona. Del bàndol moro i del cristià. És un encert fins al punt que la setmana en la qual se celebra esta festivitat, precedida des de fa uns anys pel Mig Any de les Festes d’Hivern o dels Geladors, el poble cobra vida en programar-se una completíssima setmana cultural paral.lela (entre el 19 i el 24 d’este mes de febrer).

És el moment del record fester. De la xerrada amb els companys de filà i d’esquadra a molts dels quals has vist poc des de l’agost. I també de fer rogle amb els amics de tota la vida o inclús d’eixamplar-lo. Són anècdotes (com la del vídeo que es veu més amunt, on els moros vermells Berlubia, Jaume el Mestre y Petit formen de manera irònica abans de l’acte dels trons del passat estiu), intercanvis de fotos per guasap, programació de la propera edició de l’estiu. Són moltes coses i moltes sensacions en totes aquelles famílies que en tenen un o més, de festers, a casa. Es treu el gorro i la capa o la blusa i el jersei corresponent. Es planxen, si es precís.

La filà dels Marrocs durant l’acte dels trabucs per la plaça de Xixona.

Es visita l’exposició fotogràfica convocada per la Federación de Sant Bertomeu i Sant Sebastià. Es menja i es beu, de debò, a les benvolgudes kábiles, una mena de segona llar durant molts caps de setmana de l’any. També es fa ruta de bars i de diso pubs. En suma, es viu la festa al carrer, que té amb la desfilada de banderes i amb la de comparses el seu moment més àlgid, protagonitzat no sols pels càrrecs festers de l’exercici vinent (La Canyeta i Moros Grocs), sinó sobretot pels músics, els imprescindibles músics sense els quals no hi hauria festa. Com a màxim, festeta.

Programa d’actes

A les 12 del dissabte, dia 24, desfilada de la Federació, amb els delegats de cada filà portant la seua bandera, membres de la Junta Directiva de la Federació, capitana i banderera de festes del bàndol cristià i capitana i banderera de festes del bàndol moro de 2018 i acompanyats per la banda de  la filà La Canyeta. Al aplegar a l’Ajuntament es dispararà una traca. Seguidament desfilaran les filaes amb l’ordre següent: Bàndol moro: Kaimans, Moros Verds, Marrocs, Moros Vermells, Moros Grocs (Capitania Mora). Bàndol cristià: Cavallers del Cid, PiratesMarinos, Llauraomençar a l’hora indicada i les eixides de les bandes coincidiran quan la filà anterior estiga desfilant a l’altura del carrer de la Pescateria. A més, Els festers hauran d’anar uniformats amb el vestit oficial de la seua filà per al Mig Any i no es permetrà desfilar a persones que no complisquen este requisit, ja que l’incompliment d’esta norma serà motiu de sanció a la filà.

Els actes de la Setmana del Mig Any escomencen el divendres dia 16. Al saló d’actes de El Trabajo, presentació del llibre del Mig Any ‘Orà s’escriu amb N de Naima’ de Maria Dolores Galiana Soler i inauguració de l’exposició del concurs de cartell anunciador i fotografia festera. Del dissabte 17 al diumenge 25 de febrer de 2018, al saló d’actes de la societat El Trabajo, exposició del concurs cartell anunciador i fotografia festera. Horari: De dilluns a divendres: 18.30 a 20.30 h; caps de setmana: de 11.00 a 13.00h i de 18.00 a 21.00h.

El diumenge 18, al Cine de Dalt, concert fester a càrrec de la banda juvenil de l’Agrupació Artisticomusical El Trabajo de Xixona dirigida per Alberto Garcia Izquierdo.  Durant l’intermedi es lliuraran els premis del concurs de dibuix infantil, concurs de caps d’esquadra infantil de 2016 i els títols de llicenciats de l’Escola de Festes.

Dimarts, 20 de febrer de 2018 19.00h, al saló d’actes de El Trabajo presentació de la nova pàgina web de la Federació de Sant Bartomeu i Sant Sebastià. Al saló d’actes de El Trabajo les fotos de festes 2.0, retrospectiva del arxiu fotogràfic de la Federació. Dijous, 22 de febrer de 2018 18.30h, al saló d’actes de El Trabajo reproducció del video oficial de Festes del 2017.

El divendres 23 de febrer, a les 20.30h, al Cine de Dalt, concert del Mig
Any a càrrec de l’Agrupació Artisticomusical El Trabajo de Xixona dirigida per David Gonzalez Tormo. Durant l’intermedi es lliuraran els premis als guanyadors dels tornejos de futbol sala, frontennis per parelles, basquet, petanca i cotos de 2017, i als premiats del V Concurs de Fotografia Festera per Twitter, XXIII Concurs del Cartell Anunciador de Festes, del XXIII Concurs de Fotografia Festera, II Concurs de Relats i Concurs de Retreta 2017.

La vida es corta, pero dulce! La vida és curta, però dolça!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *