Aquesta muntanya fa de límit amb Mutxamel i Busot i per pujar-hi s’ha d’agafar un camí en la denominada casa de l’Estret, un altre accident geogràfic molt peculiar que es forma entre esta serralada i la denominada cabeç de Romer
Hi és a la partida rural xixonenca de l’Espartal (la toponímia està íntimament lligada a l’abundància de les plantes esparteres) i esdevé el primer accident geogràfic de Xixona si venim des d’Alacant, el qual fa de límit del poble del terró amb Mutxamel y Busot. Es troben a la zona un munt de quars i ferro, com destaca l’autor de l’interessant llibre Les Muntanyes de Xixona, Josep Miquel Arques Galiana.
S’ha de deixar a la dreta la subestació transformadora de llum per arribar a la serra Sevila, molt poc coneguda, diu Arques, i amb una altitud de 441 metres sobre el nivell del mar. El camí per pujar-hi s’agafa en la carretera de Xixona a Busot, en el kilòmetre 7, en la denominada finca L’Estret, precisament perquè esta serralada i el cabeç de Romer fitant formen un curiós estretament geogràfic.
Podem envoltar-la, però si l’objectiu és pujar-hi, l’única possibilitat que tenim és crestejar-la en una puja-baixa constant fins arribar al cim
Hi ha una senda que passa per la part sud de la serra. Diu Arques que podem envoltar-la, però si l’objectiu és pujar-hi, l’única possibilitat que tenim és crestejar-la en una puja-baixa constant fins arribar al cim. «No subestimem cap muntanya, ja que des de baix sembla un no-res, però, en pujar-la, com en aquest cas, ens hi trobarem amb un fort desnivell en poc espai», resalta Arques.
És una serralada erma amb matolls d’espart (d’ahí el nom de la partida a la que pertany, l’Espartal), alguna rabosa viu a les ombries i també porcs senglars, amb nombrosos caus de conills i un miunt de caragols blancs. Mentre pugem, trobarem quars i ferro en abundància.
Circuit muntanyes 2.0 i planta d’energia solar
Aquesta muntanya va estar inclosa en el Circuit de muntanyes i sendes 2.0 organitzat per l’Ajuntament xixonenc. Des de Xixona, l’excursió és dura, amb una distància de 21 kilòmetres, o siga, més de 5 hores de caminata per la vessant dels Almadens i l’assagador del Racó del Rei i tornada per la Mina i el barranc dels Murtals.
La panoràmica des del cim d’aquesta serra ha variat notablement en l’últim any atés que s’ha construit tot just enfront una de les més grans plantes de generació d’energia solar del País Valencià.
Deja una respuesta