Els ajuntaments són els destinataris d’aquesta línia d’ajudes, que compta amb un pressupost de 200.000 euros per a 2023, segons el DOGV
La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha publicat, en el Diari Oficial de la Generalitat (DOGV), l’anunci pel qual se sotmet a consulta pública el projecte d’ordre pel qual s’aproven les bases reguladores per a la concessió d’ajudes destinades a facilitar el control de la població de senglar als municipis amb sobreabundància. Es pot consultar ací.
Aquestes ajudes, el procediment de les quals s’ha iniciat aquest dilluns, i per a les quals hi ha pressupostats 200.000 euros en 2023, segons ha explicat la consellera d’Agricultura, Isaura Navarro, “van dirigides als ajuntaments, amb la finalitat d’intensificar el control poblacional del senglar i la gestió dels cadàvers”. Els imports previstos van des dels 2.000 euros fins als 9.000 euros per ajuntament.
A més, se’n poden beneficiar també els clubs de caçadors, pel fet que per a exercir els controls poblacionals poden ser contractats per a donar aquest servei, i una de les formes de control per a les quals es dirigeixen les ajudes és la de “l’espera nocturna”, modalitat pròpia de la caça recreativa.
També es preveu la retirada dels cadàvers de senglar, incloent-hi el pagament pel servei de retirada i la compra de contenidors.
Un dels criteris de valoració per a la concessió de l’ajuda és el nivell elevat de danys produïts en l’agricultura en els últims tres anys, de manera que es prioritzen en la concessió de l’ajuda els ajuntaments amb més problemàtica en els seus cultius.
A més, hi ha altres criteris, com ara la disposició al municipi d’una zona comuna de caça (zona lliure, que no estiga delimitada) i que hi haja espais naturals protegits, i es tindran en consideració els municipis amb habitatges o nuclis residencials disseminats i els pressupostos municipals que afavorisquen els municipis rurals d’interior.
En Xixona hi ha una població aproximada de 1.000 exemplars de senglar de totes les edats, segons fonts de la Conselleria de Transició Ecológica.
Deja una respuesta