Fecha actual:9 diciembre, 2022

Xixona demana a la Confederació del Xúquer la neteja de tots els barrancs i rius

Detall del riu Coscó, afluent del riu de La Torre, al seu pas pel casc urbà de Xixona, molt a prop del parc de la Biblioteca de la finca El Cuernero.

El Plenari de l’Ajuntament de gener va aprovar, per unanimitat, una  moció del grup municipal de Compromís per tal d’actuar en els quaranta barrancs i cinc rius del terme en prevenció d’incendis i de riuades

El Plenari de l’Ajuntament de Xixona del mes gener va aprovar, per unanimitat, una  moció del grup municipal de Compromís per demanar a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer la neteja de tots els barrancs i rius del terme de Xixona. El vastíssimm terme municipal de Xixona hi té prop de quaranta barrancs, alguns de gran activitat hídrica quan plou amb intensitat pel seu gran desnivell, com ara el Barranc de Vivens, la Mascuna, Castalla, Cova dels Corrals, Carrascal Negre, Bugaia o Lloca Malalta, tots a la banda nord del terme de Xixona.

La neteja de rius i barrancs és competència de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i les poblacions no només no poden actuar per a la neteja de rius i barrancs, sinó que han de demanar un permís especial, que no sempre és concedit, a més de pagar les despeses, explica el regidor de Compromís, Joan Arques, el qual adverteix: «Els barrancs són més susceptibles de patir un incendi i per tant necessiten  neteges constants, així com els rius per a evitar riuades»

De Sílim a Murtals i La Rabosa

A Xixona hi ha al voltant d’uns quaranta barrancs (Barranc de Menjovellos,  de les Salines,  de Vivens, de Marco, Rambla de Busot, de la Serra,  del Sílim, dels Enamorats, Fondo, dels Murtals, de l’Estret, Blanc,  de Mascuna,  de la Mola, de la Rabosa, de les Gralles, de l’Osco, de la Cova dels Corrals, del Carrascal Negre, de Castalla, del Calderó, de Fluixà, del Camí, del Trisinal, dels Ports, dels Planets, del Regall, Salat, del Vergeret, dels Coloms, de Bugaia, de Volarina, de la Calina, del Purgatori, de Fondo, de la Font, de Bernat, de la Lloca Malalta,  de Romero, del Moratell ) . A més, hi ha cinc rius, afluents de rius o torrenteres. Són riu de la Torre, Coscó, de la Serra, riuet de la Serra, de Montnegre o riu Verd, este últim el que aboca al pantà de Tibi després de néixer a la serra d’Onil.

El regidor de Compromís per Xixona, Joan Arques, explica que «un dels cavalls de batalla del nostre partit és el medi ambient i per això demanem que s’actue en tot el mapa hidrogràfic de Xixona per evitar incendis i riuades. Cal recordar que Xixona és el cinqué municipi en extensió del territori de la província d’Alacant i, per això, tindre un terme en bones condicions és un goig per als nostres conciudatants i un benefici per al turisme d’interior en general».

Gran canyaveral en el pont del sud del terme de Xixona, en el riu Coscó./FOTO BERNAT SIRVENT

Gran canyaveral en el pont del sud del terme de Xixona, en el riu Coscó./FOTO BERNAT SIRVENT

La vida es corta, pero dulce! La vida és curta, però dolça!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *